Qatlama – afgańskie oponki

Zawsze gdy patrzę na warstwy myślę sobie, że afgańskie oponki o wdzięcznej nazwie qatlama to najpiękniejsze oponki jakie tylko mogą być. Dodam, że nie są one tylko ładne, ale i pyszne. Pokochacie je od pierwszego chrupnięcia! A one chrupią… i to porządnie!

przepisy na karnawał, kuchnie świata, kuchnia afgańska, qatlama, oponki, ciasto drożdżowe, smażone drożdżowe,
Pierwszy raz z qatlamą miałam do czynienia podczas… kursu niemieckiego w Wiedniu. Mieliśmy wieczór integracyjny i każdy musiał przynieść coś jedzenia – coś charakterystycznego dla kraju, z którego dana osoba pochodziła. Gdy jedna z kursantek, Afganka (o ile dobrze pamiętam miała na imię Atefa), postawiła na stole te piękności, od razu wiedziałam, że wylądują na moim talerzu jako pierwsze. Tak też się stało. Skosztowałam, i przepadłam.  Oczywiście od razu wypytałam co to, z czego i jak się robi. Byłam troszkę zdziwiona, że jest to „tylko” zwykłe ciasto drożdżowe, jednak jest z nim trochę zabawy, o czym się zaraz przekonacie.
Sekretem tych pięknych warstw jest podzielenie wyrośniętego już ciasta na kilka części, a następnie rozwałkowanie (oczywiście możliwie jak najcieniej) i przesmarowanie każdej warstwy roztopionym masłem. Potem zostanie tylko pocięcie na grubsze pasy, uformowanie i smażenie na głębokim tłuszczu. Kalorii całe mnóstwo, ale w karnawale przecież nikt ich nie liczy, prawda? 😉
Jak smakuje qatlama? Na pewno nie jest bardzo słodka. Jeśli oprószenie cukrem pudrem to dla Was za mało, to polecam polanie jej miodem. Wierzchnie warstwy są niesamowicie chrupiące, a im bliżej środka oponki, tym ciasto jest bardziej miękkie i delikatne. Polecam bardzo, bardzo, bardzo!
A po inne przepisy na karnawał zapraszam tutaj – klik.

Qatlama – przepis:

qatlama, kuchnia afgańska, oponki, tłusty czwartek przepisy, karnawał przepisy, oponki inaczej, ciasto drożdżowe, smażone

Składniki na około 14-16 sztuk ( w zależności od wielkości):
550 g mąki pszennej
2 średniej wielkości jaja
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
około 200 ml letniego mleka
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
120 g roztopionego masła
skrobia kukurydziana do podsypania
cukier puder do posypania
mielone pistacje
olej do głębokiego smażenia

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże, olej i jaja. Wyrabiając, stopniowo dolewać letnie mleko.
Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne i nieklejące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7  równych części. Pierwszą z nich rozwałkować możliwie jak najcieniej na prostokąt. Wierzch posmarować roztopionym masłem i bardzo delikatnie oprószyć skrobią kukurydzianą (nie na całości – wybiórczo).
Rozwałkować kolejną część ciasta, ułożyć na pierwszym płacie i ewentualnie delikatnie rozciągnąć, by dopasować wielkość do poprzedniego.  Wierzch posmarować masłem i również delikatnie oprószyć skrobią. Czynności powtórzyć z resztą ciasta. Ostatniej warstwy NIE smarować masłem ani nie sypać skrobią.
Złożone ciasto delikatnie rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 45 cm. Podzielić na pół po długości, a następnie na 7 lub 8 pionowych pasków.
Każdy z pasków owinąć wokół trzech palców w taki sposób, aby powstał rulon. Dokładnie zlepić koniec. Następnie wywinąć na zewnątrz dolną i górną część w taki sposób, jak na zdjęciu poniżej:

qatlama, oponki, kuchnia agańska

Dobrze docisnąć środek oponki, by ciasto się zlepiło (ewentualne odstające końcówki polecam zawinąć do środka dziurki, by nie „rozeszły” się podczas smażenia).
Uformowane oponki smażyć z każdej strony do uzyskania rumianego koloru (olej nie może być zbyt gorący!).
Odsączać na ręczniku papierowym.
Podawać posypane cukrem pudrem i mielonymi pistacjami.

Smacznego!

qatlama, oponki, przepisy karnawałowe, smażone słodkości, kuchnia afgańska kuchnia afgańska, oponki, przepisy na tłusty czwartek, karnawał, qatlama, kuchnie świata

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *