Babka piernikowa

Babki to ciasta, które pojawiają się u mnie nie tylko na co dzień do popołudniowej herbaty, ale również i na wielkie okazje czy święta. I nie mam na myśli tylko Wielkanocy, gdzie babka swoje miejsce ma zawsze na środku stołu, ale i … Boże Narodzenie. Tak, robię babkę na Boże Narodzenie, w dodatku piernikową!
Uwielbiam ten przepis. Babka wychodzi wilgotna, aromatyczna i długo zachowuje świeżość. Robi się ją szybko i prosto. Czego chcieć więcej?
Przepis można łatwo modyfikować, na przykład zamiast przypraw korzennych dodać startą na drobnych oczkach czekoladę – wówczas będziecie cieszyć się babką czekoladową (a jak już mowa o babkach czekoladowych, to koniecznie zerknijcie na ten przepis na babkę czekoladowo-różaną).
Najlepiej smakuje wieczorem, kiedy po całym dniu można zaszyć się pod kocem z kubkiem gorącego mleka z cynamonem i kawałkiem korzennego ciasta.
Na pewno znacie ten obrazek, który krąży po internecie po świętach z napisem: „Już nic nie wcisnę… No może serniczka!”  – ja mam tak z babką ;).
Spróbujcie koniecznie! Polecam, bo pycha… nie tylko na święta.
[Wiecie już, że ja mam bzika na punkcie babek, więc kilka przepisów już się na blogu zebrało – wszystkie znajdziecie tutaj].

babka, nordic ware pine forest bundt pan, przepisy na formy nordic ware, babka korzenna, wilgotna babkaSkładniki: 
340 g mąki pszennej
5 jaj
200 ml mleka
250 g miękkiego masła
250 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
otarta skórka z pomarańczy
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem, kakao i przyprawami.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku. Następnie dodać sól i otartą skórkę z pomarańczy. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać na przemian mleko wymieszane z sokiem pomarańczowym oraz mąkę z przyprawami. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Ostudzoną można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

babka piernikowa, forma nordic ware przepis, nordic ware pine forest bundt pan, gingerbread bundtnordic ware forma do babki, pine forest bundt cake, bundt pan nordic ware, babka piernikowa, wilgotna babka forma nordic ware pine forest, gingerbread bundt cake, babka, wilgotna babka czekoladowa, prosty przepis na babkę

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *