Pieczony łosoś z za’atarem

Jeśli szukacie przepisu na prosty, szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad, to właśnie taki znaleźliście! Pieczony łosoś z za’atarem w towarzystwie kaszy bulgur i sosu jogurtowego z miętą i tahini to istna rozkosz dla podniebienia… I nie ukrywajmy – wszystkiemu „winny” jest za’atar, który przenosi łososia w inny wymiar smaku.
Zapewne są wśród Was osoby, dla których za’atar nie jest zagadką i używają go na co dzień, by podkręcić smak choćby klasycznego hummusu (przy okazji – przepis na hummus jest tutaj). Jednak dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą czym jest za’atar, spieszę z wyjaśnieniem. Za’atar to mieszanka suszonego tymianku, prażonych ziaren sezamu i sumaku, którym czasem towarzyszy dodatek oregano, majeranku i soli (tak naprawdę skład za’ataru zależy od regionu). To bardzo popularna przyprawa w krajach arabskich (zwłaszcza w Libanie i Syrii). Używa się jej dosłownie do wszystkiego – do posmarowania płaskich chlebków, do pieczonych warzyw, sałatek. Można ukręcić sobie taką mieszankę samemu lub po prostu kupić gotową. Ale uwaga – kupując gotowy za’atar zwróćcie uwagę na skład, bo niektórych producentów czasem ponosi i można doszukać się na przykład dodatku mąki.
Jeszcze jedna uwaga – w Maroku pod nazwą zaatar kryje się tylko i wyłącznie tymianek, więc nie szukajcie w nim sezamu lub sumaku, bo go po prostu nie znajdziecie ;).

Pieczony łosoś z za’atarem – przepis: 

lachs rezept, za'atar, salmon recipe, łosoś z piekarnika, łosoś z zaatarem, sos z tahini

Składniki na 4 porcje: 
4 filety z łososia o wadze około 200 g każdy
3  łyżki mieszanki za’atar
5 łyżek oliwy
1 płaska łyżeczka soli (jeśli w zaatarze jest już sól, ilość należy zmniejszyć)
2 ząbki czosnku
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sos jogurtowy z miętą i tahini:

400 ml jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
1,5 łyżki tahini
2 łyżki posiekanej mięty
szczypta płatków chili
sól do smaku

Dodatkowo:
kasza bulgur (u mnie gruboziarnista)
ulubione warzywa

Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, za’atar, sól i pieprz. Wymieszać.
Filety z łososia wymyć i dobrze osuszyć. Każdy płat obficie natrzeć powstałą marynatą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10-15 minut.
Do miseczki z pozostałością po marynacie wlać jogurt, dodać tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz posiekaną miętę. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół. Rybę piec na środkowej szynie, około 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).
Podawać w towarzystwie kaszy bulgur, sosu i prostej sałatki. Kaszę można zastąpić pieczonymi ziemniakami – smakuje równie dobrze.

Smacznego!

zaatar, łosoś pieczony, przepisy na łososia, salmon, lachs rezept, zaatar, łosoś z piekarnika, tahini, sos jogurtowy z miętą, za'atar salmon, lachs rezept

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Pieczony łosoś z za’atarem

  1. Daga mówi:

    Pyszna rybka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *