W Austrii Bauernkrapfen, w Niemczech natomiast Auszogne, Knieküchle, Küchl – to występujące pod różną nazwą pączki o dość charakterystycznym kształcie, który bardziej przypomina oponkę niż grubiutkiego pączka. Pamiętam, gdy pierwszy raz pokazałam je mamie, powiedziała mi „że wyglądają, jakby były w środku surowe”, ale zapewniam Was, że one właśnie tak mają wyglądać i surowe nie są :).
Są bardzo łatwe do zrobienia, choć nie ukrywam, że ciasto jest dość rzadkie i dla niewprawionej ręki może być nieco kłopotliwe. Zawsze się śmieję, że to idealny przepis dla tych, którym zwykłe pączki nie wychodzą. Tutaj nie ma mowy o niedosmażonym środku!
Bauernkrapfen tradycyjnie są dość duże. Niektórzy rozciągają je ręcznie, inni za pomocą specjalnego drewnianego „grzybka” (choć dawniej podobno rozciągało się je na… kolanach ;)). Nieważne jednak jak będzie je formować, ważne by środek pozostał bardzo cienki, a brzegi puchate i zrumienione.
Aby uzyskać efekt idealnego, „niedosmażonego” środka, wystarczy tuż po włożeniu pączka do rozgrzanego tłuszczu, polać go od góry olejem. Najlepiej przy pomocy łyżki – wystarczy 2-3 razy, aby środek podniósł się, dzięki czemu zachowa swój jasny kolor.
Tradycyjnie podaje się je oprószone cukrem pudrem i wypełnione ulubioną konfiturą.
Polecam bardzo! Warto je zrobić choć raz, by zaskoczyć gości w karnawale ;).
Bauernkrapfen (Auszogne) – przepis:
Składniki na około 12 sporych sztuk:
600 g mąki pszennej
2 jaja + 1 żółtko
40 g świeżych drożdży
50 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
około 350 ml lekko ciepłego mleka
Dodatkowo:
olej do smażenia + do smarowania rąk
ulubiona konfitura
cukier puder
Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać trochę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać. Dodać sól, jajka, żółtko, resztę cukru, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Miksując na niskich obrotach dodać roztopione masło. Wyrobić gładkie, rzadkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć w odstępach na wysmarowanej olejem tacy/blacie. [Uwaga – ciasto jest dość klejące – podczas formowania polecam smarować ręce olejem]. Przykryć i odstawić do lekkiego napuszenia (na około 10-15 minut).
W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 170 stopni.
Ręce wysmarować olejem. Każdą kulkę rozciągnąć w taki sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzegi pozostały grube. Uwaga – jeśli w środkowej części ciasto zrobi się dziura, należy uformować kulkę i odstawić do ponownego napuszenia. Uformowane pączki powinny wyglądać jak na zdjęciu poniżej:
Tak uformowane Bauernkrapfen smażyć najlepiej pojedynczo, układając w rozgrzanym oleju wyrośniętą stroną do góry. Od razu polać wierzch smażącego się pączka kilkoma łyżkami gorącego oleju – wówczas cienka część ciasta pięknie „pójdzie” w górę, dzięki czemu zachowamy jasny środek. Przewrócić przy pomocy dwóch widelców.
Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać oprószone cukrem pudrem i ewentualnie wypełnione konfiturą.
Smacznego!