Bauernkrapfen (Auszogne)

W Austrii Bauernkrapfen, w Niemczech natomiast Auszogne, Knieküchle, Küchl – to występujące pod różną nazwą pączki o dość charakterystycznym kształcie, który bardziej przypomina oponkę niż grubiutkiego pączka.  Pamiętam, gdy pierwszy raz pokazałam je mamie, powiedziała mi „że wyglądają, jakby były w środku surowe”, ale zapewniam Was, że one właśnie tak mają wyglądać i surowe nie są :).
Są bardzo łatwe do zrobienia, choć nie ukrywam, że ciasto jest dość rzadkie i dla niewprawionej ręki może być nieco kłopotliwe. Zawsze się śmieję, że to idealny przepis dla tych, którym zwykłe pączki nie wychodzą. Tutaj nie ma mowy o niedosmażonym środku!
Bauernkrapfen tradycyjnie są dość duże. Niektórzy rozciągają je ręcznie, inni za pomocą specjalnego drewnianego „grzybka” (choć dawniej podobno rozciągało się je na… kolanach ;)). Nieważne jednak jak będzie je formować, ważne by środek pozostał bardzo cienki, a brzegi puchate i zrumienione.

pączki, oponki, tłusty czwartek, przepisy na karnawał, bauernkrapfen, auszogne,
Aby uzyskać efekt idealnego, „niedosmażonego” środka, wystarczy tuż po włożeniu pączka do rozgrzanego tłuszczu, polać go od góry olejem. Najlepiej przy pomocy łyżki – wystarczy 2-3 razy, aby środek podniósł się, dzięki czemu zachowa swój jasny kolor.
Tradycyjnie podaje się je oprószone cukrem pudrem i wypełnione ulubioną konfiturą.
Polecam bardzo! Warto je zrobić choć raz, by zaskoczyć gości w karnawale ;).

Bauernkrapfen (Auszogne) – przepis:
przepisy na tłusty czwartek, auszogne, bauernkrapfen, pączki,

Składniki na około 12 sporych sztuk: 
600 g mąki pszennej
2 jaja + 1 żółtko
40 g świeżych drożdży
50 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
około 350 ml lekko ciepłego mleka

Dodatkowo:
olej do smażenia + do smarowania rąk
ulubiona konfitura
cukier puder

Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać trochę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać. Dodać sól, jajka, żółtko, resztę cukru, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Miksując na niskich obrotach dodać roztopione masło. Wyrobić gładkie, rzadkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć w odstępach na wysmarowanej olejem tacy/blacie. [Uwaga – ciasto jest dość klejące – podczas formowania polecam smarować ręce olejem]. Przykryć i odstawić do lekkiego napuszenia (na około 10-15 minut).
W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 170 stopni.
Ręce wysmarować olejem. Każdą kulkę rozciągnąć w taki sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzegi pozostały grube. Uwaga – jeśli w środkowej części ciasto zrobi się dziura, należy uformować kulkę i odstawić do ponownego napuszenia. Uformowane pączki powinny wyglądać jak na zdjęciu poniżej:

bauernkrapfen, auszogne

Tak uformowane Bauernkrapfen smażyć najlepiej pojedynczo, układając w rozgrzanym oleju wyrośniętą stroną do góry. Od razu polać wierzch smażącego się pączka kilkoma łyżkami gorącego oleju – wówczas cienka część ciasta pięknie „pójdzie” w górę, dzięki czemu zachowamy jasny środek. Przewrócić przy pomocy dwóch widelców.
Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać oprószone cukrem pudrem i ewentualnie wypełnione konfiturą.

Smacznego!

pączki, oponki, tłusty czwartek, przepisy na karnawał, bauernkrapfen, auszogne,
pączki, oponki, tłusty czwartek, przepisy na karnawał, bauernkrapfen, auszogne, pączki, oponki, tłusty czwartek, przepisy na karnawał, bauernkrapfen, auszogne,

 

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *