Piernikowe drożdżówki z marcepanem

Korzenne aromaty, marcepan i nutka pomarańczy w drożdżowym? Oczywiście! I napiszę więcej – to nie mogło się nie udać ;). Ja, wielka fanka drożdżowego, wszelkich piernikowych smaków i marcepanu zapraszam Was na przepyszne piernikowe drożdżówki z marcepanem i pomarańczową nutą!
Drożdżowe to ja mogę zawsze, wszędzie i o każdej porze. Z racji tego, że pojawia się u mnie dość często, staram się go czasem urozmaicać. Tę wersję, którą Wam dzisiaj zaprezentuje, lubię najbardziej o tej porze roku… W końcu przyprawa do piernika i marcepan robią swoje.
Z tym ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie ma problemów z wałkowaniem czy lekkim rozciąganiem. Nadzienie jest bardzo proste i pyszne – to tylko marcepan z konfiturą morelową i odrobiną masła (tak, dokładnie taka sama jak w tych świderkach z ciasta francuskiego). Całość dopełnia lukier z soku pomarańczowego… Nie zastanawiajcie się zbyt długo… Są pyszne! A zapach podczas pieczenia jest po prostu obłędny! Polecam bardzo!!!

drożdżówki, z marcepanem, piernikowe ciasto drożdżowe, masa marcepanowaSkładniki na około 12 sztuk (w zależności od wielkości): 
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki brązowego cukru
1 jajko + 1 żółtko
40 g świeżych drożdży
otarta skórka z pomarańczy
szczypta soli
200 ml letniego mleka
80 g miękkiego masła

Nadzienie:
300 g marcepanu
2 kopiaste łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
2 łyżki miękkiego masła

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i połowę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera przesiać mąkę wraz z kakao i przyprawą do piernika. Dodać sol, jajko, żółtko resztę mleka, otartą skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiając, dodawać porcjami masło. Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka, jednak ciasto nie powinno się kleić). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Marcepan zetrzeć na tarce (by lepiej się ścierał, można go schłodzić w lodówce 15-20 minut). Dodać miękkie masło i konfiturę. Utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 x 40 cm. Na połowie rozsmarować marcepanowe nadzienie, przykryć „czystą” połówką ciasta i lekko docisnąć.
Ciasto pociąć na 12 równych pasków, każdy skręcić w świderek i zwinąć w ślimaka. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na czas nagrzania się piekarnika do lekkiego napuszenia.
Piec w 180 stopniach, około 25 minut.
Wystudzone można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (do lukru polecam wykorzystać sok z pomarańczy, z której ścieraliśmy skórkę – smakuje wybornie!).

Smacznego!

drożdżówki z marcepanem, piernik, drożdżowe piernikowe, marcepan, marcepan, drożdżówki z marcepanem, piernikowe drożdżówki

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Piernikowe drożdżówki z marcepanem

  1. Edyta mówi:

    Zrobiłam wg tego przepisu. Są rewelacyjne i pyszne! A jak pachną ☺
    Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *