Większość z Was robi świderki z ciasta francuskiego na słono. Ja także. Ale tę słodszą wersję pokochałam od pierwszego zapachu z piekarnika… A moją miłość do nich pogłębił pierwszy kęs.
Uwielbiam je. Pojawiają się u mnie na Święta i na Sylwestra. Czas przygotowania to 15 minut… Więc można je robić w tym samym dniu.
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
50 g miękkiego masła
200 g marcepanu
2 łyżki konfitury morelowej
1/3 łyżeczki cynamonu
płatki migdałów
żółtko z odrobiną mleka do posmarowania ciasta
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
W misie miksera utrzeć masło ze startym na tarce marcepanem. Gdy masa zacznie się robić gładka, dodać konfiturę i cynamon. Zmiksować na krem.
Na jednym płacie ciasta rozsmarować dokładnie masę marcepanową. Przykryć drugim płatem ciasta, i lekko docisnąć. Ostrym nożem przeciąć poziomo na pół, a następnie pionowo na paski o szerokości 2,5-3 cm. Łapiąc za końce zwinąć każdy w świderek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec na złoty kolor na środkowej szynie piekarnika.
Smacznego!