Błyskawiczne pierniczki (od razu miękkie)

Chyba większość z nas zna to uczucie, kiedy pomimo wkładania plasterków jabłek do puszki z pierniczkami, nie chcą one mięknąć i spokojnie można nimi przybijać gwoździe… Choć nie ukrywam, że dla mnie nie stanowiło to nigdy problemu (lubię sobie zamoczyć takiego chrupiącego, twardego pierniczka w kawie) to wiem, że wiele osób lubi, gdy pierniki są od razu miękkie. I właśnie dla tych z Was, którzy miękkim pierniczkom mówią zdecydowane TAK!, mam przepis idealny – i do tego banalny, bo już prościej się nie da… Serio!
Kiedyś wspominałam Wam, że bardzo lubię niemieckie/austriackie przepisy na świąteczne słodkości. Często szperam więc na niemieckojęzycznych forach/grupach w poszukiwaniu nowych inspiracji. Tak też trafiłam na ten właśnie przepis. Był on tak popularny na jednej z grup na FB, że nie mogłam się powstrzymać i … zrobiłam, choć nie byłabym sobą, gdybym trochę nie zmieniła, ale o tym za chwilę.

pierniczki od razu miękkie, szybkie pierniczki, miękkie pierniczki, łatwy przepis na pierniczki, ciasteczka na Boże Narodzenie
Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis, to przyznam się szczerze, że podeszłam do niego dość sceptycznie i to za sprawą jednego składnika, w dodatku bazowego. Mowa tutaj o mlecznych bułeczkach, które znajdziecie na półce w każdym markecie. Jeśli śledzicie bloga to zapewne wiecie, że ja unikam takich specjałów. Jakoś nie ciągnie mnie do tego typu produktów – zbyt długi skład, gąbczasty smak, długi termin ważności… Nie jestem jakoś specjalnie eko-sreko-bio, ale są pewne granice ;). Jednak ten przepis mnie tak korcił, że wybrałam się na poszukiwania „w miarę” dobrej jakości bułeczek mlecznych i spróbowałam.
Do tej pory robiłam je już 3 razy, z czego 2 razy użyłam do nich resztki domowej chałki, która sprawdziła się idealnie. W oryginalnym przepisie było znacznie więcej cukru i ja tę ilość zredukowałam. Dodałam też od siebie trochę miodu, bo co jak co, ale w moich piernikach miodu zabraknąć nie może!
Ale dość już tego wstępu… Proszę Państwa – oto one – pierniczki idealne. Miękkie, aromatyczne, błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli szukacie szybkiego i niezawodnego przepisu, to właśnie na niego trafiliście. No i już macie sposób na wykorzystanie resztek drożdżowego, chałki lub innych słodkich bułeczek (oczywiście bez nadzienia).

pierniczki szybkie, pierniczki, świąteczne pierniczki, wykorzystanie chałki, proste pierniki,
Składniki na około 35 sztuk:
330 g chałki, drożdżowego lub mlecznych bułeczek
180 g cukru
3 łyżki miodu
300 g mielonych orzechów (u mnie 200 laskowych, 100 włoskich)
100 g drobno posiekanych migdałów
3 jaja
100 ml mleka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
ewentualnie opłatki do pierników

Chałkę/drożdżowe/bułeczki mleczne rozkruszyć do misy. Dodać resztę składników i wymieszać. Z ciasta formować kulki (zwilżonymi dłońmi lub porcjonerem do lodów) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Jeśli pierniczki mają być pieczone na opłatkach, należy pamiętać o tym, by po spłaszczeniu ciasto nie wystawało ponad brzegi opłatka.
Piec w 175 stopniach, około 20 minut.
Po wystudzeniu można je polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego!

miękkie pierniczki, pierniczki na ostatnią chwilę, niezawodny przepis na pierniczki, pierniczki szybkie i miękkie pierniczki, pierniczki od razu miękkie

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *