Piernikowy omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Lubię wszelkiego rodzaju omlety, a Kaiserschmarrn należy do jednych z moich ulubionych. Pamiętam, że swój pierwszy omlet cesarski jadłam w Wiedniu i nie mogłam się najeść – był tak pyszny! Od tego czasu już trochę minęło, a omlet ten pojawia się u mnie dość często, w dodatku w różnych smakach. Na blogu do tej pory pojawiały się dwa przepisy – oczywiście jako pierwszy wskoczył przepis na tę klasyczną wersję (klik), następnie letni z truskawkami i sosem waniliowym (klik). Teraz przyszła pora na zimową wersję, czyli piernikowy omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami.
Tym razem do podstawowych składników dodałam przyprawę do piernika, gorzkie kakao i mielone migdały. Jako dodatek, pojawiają się u mnie zwykle karmelizowane śliwki z dodatkową nutą cynamonu (w taki sam sposób możecie przygotować jabłka, też pasują i smakują naprawdę dobrze w tym połączeniu).
Na koniec przypomnę Wam tylko, co jest bardzo ważne w tym przepisie. Pamiętajcie proszę, że piana musi być naprawdę dobrze ubita i bardzo delikatnie (na dużym naciskiem na bardzo ;)) wmieszana w ciasto. Od tego jak delikatnie to zrobicie, zależy puszystość Waszego omletu.
Nie zwlekajcie długo z przygotowaniem tego deseru, bo naprawdę jest pyszny! Polecam bardzo!

Kaiserschmarrn, omlet cesarski, deser, słodkie śniadanie, piernikowy omletSkładniki dla 3-4 osób:
230 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mielonych migdałów
1,5 łyżki brązowego cukru
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
50 g masła
320 ml mleka
szczypta soli
masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:
500 g śliwek ze słoika
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki masła
cynamon do smaku

Przygotować karmelizowane śliwki (przed podaniem wystarczy je delikatnie podgrzać).  Na patelni roztopić masło, wsypać cukier i po chwili dodać pokrojone śliwki. Smażyć do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje, a śliwki będą miękkie. Pod koniec smażenia dosypać cynamonu.

Mąkę przesiać  z przyprawą do piernika oraz kakao. Dodać migdały i dobrze wymieszać.
Masło roztopić i odłożyć do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać na przemian mleko oraz mąkę z przyprawami i migdałami. Pod koniec dolać przestudzone masło.
W osobnej misie ubić białka wraz z solą na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w ciasto.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego. Wylać połowę ciasta, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do momentu, aż spodnia część omletu się przyrumieni. Następnie przewrócić i po 2-3 minutach rozerwać omlet przy pomocy dwóch widelców (im bardziej niedbale, tym lepiej ;)).
W ten sam sposób usmażyć drugą część ciasta.
Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i karmelizowanymi śliwkami.

kaiserschmarrn, omlet, omlet piernikowy, słodkie śniadanie,
omlet cesarski, kaiserschmarrn, przepis na kaiserschmarrn

Tagi , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *