Dyniowe langos z karmelizowanymi jabłkami

Znowu przepis z dynią, znowu w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami… No ale co ja poradzę, ze dla mnie to duet idealny i tak mi smakuje? No nic nie poradzę! A tych, którzy też lubią to połączenie i nie mają jeszcze dość przepisów z dynią, zapraszam na dyniowe langos z karmelizowanymi jabłkami.
No cóż, pewnie niektórym z Was przyjdzie do głowy, że Węgier by płakał jakby czytał ten przepis – bo jak to tak… dynia, przyprawy korzenne i jeszcze jabłka. Kto wie, może by i płakał równie rzewnie jak przy przepisach na langos z ziemniakami ;). Ale zostawmy już płaczącego Węgra i skupmy się na przepisie, który jest wart grzechu.
Ciasto – puszyste, miękkie w środku, z wierzchu zaś chrupiące, otulone lekkim aromatem goździków i gałki muszkatołowej. Do tego karmelizowane jabłka w lekko kleistym sosie z nutą cynamonu. To nie może nie smakować. Serio!
Idealny przepis jeśli macie ochotę na coś słodkiego, niewymagającego dużego nakładu pracy no i idealnie wpasowującego się w jesiennie smaki i klimaty. Nie dajcie się długo kusić… Róbcie i to szybko! Mniam!
[Przy okazji przypomnę Wam, że przepis na tradycyjny langos na blogu jest już od dawna i znajdziecie go tutaj. Wiem, że dla niektórych z Was to przepis numer jeden – co bardzo mnie cieszy! Możecie też zerknąć tutaj, po przepis na dyniowe oponki drożdżowe, albo tu – jeśli macie ochotę na dyniowe placki].

langos, langosze, ciasto dyniowe, co zrobić z dyni, langos inaczej, smaki maroka, blog, jesienne przepisy
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
30 g świeżych drożdży
60 ml wody
1 łyżeczka cukru
4 kopiaste łyżki puree z dyni (przepis tutaj)
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki soli
około 60 ml letniego mleka
olej do głębokiego smażenia

Karmelizowane jabłka:
6 jabłek
5 łyżek brązowego cukru
4 łyżki masła
spora szczypta cynamonu

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i letnią wodę. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać wraz goździkami i gałką, dodać olej, puree oraz sól. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i zagniatając, powoli dolewać letnie mleko. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować jabłka. Na patelni roztopić masło, wsypać cukier i po chwili dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Gdy zaczną robić się miękkie dodać cynamon, zamieszać i zdjąć z ognia.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i przykryć ściereczką. Pierwszą z kulek rozpłaszczyć, a następnie lekko rozciągnąć w rękach tak, ciasto było nieco grubsze przy brzegach. Smażyć z obu stron do lekko złocistego koloru. Odsączać na ręczniku papierowym.
Czynności powtórzyć z resztą kulek.
Podawać z ciepłymi jabłkami. Można dodatkowo posypać orzechami.

Smacznego!

langos, przepisy z dynią, langos na słodko, kuchnia węgierska, wykorzystanie dyni wykorzystanie puree z dyni, langosze, langos, langos z jabłkami, karmelizowane jabłka, blog, przepis na langos

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *