Drożdżowe oponki dyniowe

Idealne! Pyszne, puszyste, o pięknym, żółto-pomarańczowym kolorze. Przepis idealny na teraz, kiedy puree z dyni gości w prawie każdym domu!
Uwielbiam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni. Jest niesamowicie miękkie, puszyste i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to bardzo zachęcam – zwłaszcza teraz, przy okazji przepisu na te oponki (a może skusicie się i na to ciasto z jabłkami? Przepis tutaj).
Nam najbardziej smakują w wersji posypanej cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem, jednak można je również obtoczyć w krysztale lub po prostu polać lukrem. Zależy jaką słodkość preferujecie, a zaznaczam, że same oponki nie są słodkie (w końcu 1 łyżka cukru to naprawdę niewiele).
Do ciasta nie dodaję octu czy alkoholu, by nie chłonęło tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest dobre wyrobienie ciasta, podwójne wyrastanie i odpowiednia temperatura oleju. Musicie spróbować! Koniecznie!


Składniki na 20 dużych oponek:
460 g mąki pszennej
1 żółtko
250 ml puree z dyni (przepis tutaj)
1 łyżka brązowego cukru
120 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
otarta skórka z pomarańczy
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misie miksera umieścić przesianą mąkę, puree z dyni, otartą skórkę z pomarańczy, sól i żółtko. Lekko zamieszać, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiając, dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać hakiem około 8 minut. Ciasto powinno zebrać się w kulkę, jednak w dotyku być lekko klejące. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać odrobinę mąki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 50 minut.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić na blacie obsypanym mąką. Rozwałkować na grubość około 8 mm, wycinać oponki o średnicy około 9 cm. Ułożyć w odstępach na ściereczce i przykryć na około 15 minut do lekkiego napuszenia.
Smażyć na rozgrzanym oleju (temperatura 175 stopni) z obu stron, do lekkiego przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Posypać cukrem pudrem lub kryształem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Drożdżowe oponki dyniowe

  1. Michal ;) komentarz:

    Poproszę oponkę 😉

  2. Marzena komentarz:

    Cudnie wyglądają?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *