Babka dyniowa marmurkowa

Uwielbiam jesień za spadające liście, kasztany, kolory, długie spacery i … dynię. Do tej listy mogę dodać jeszcze cynamon, herbatę z imbirem, leżenie pod kocem i odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Choć dla wielu jesień to pora na depresję i wiecznie narzekanie, że „zimno”, to dla mnie jest to piękny czas.
Już nie raz wspominałam Wam, że uwielbiam dynię pod każdą postacią. Wykorzystuję ją do czego się da i gości na moim stole naprawdę często. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z jej wykorzystaniem (klik), a dzisiaj dołącza do nich (kolejny już ;)) przepis na dyniową babkę.
Pyszna, wilgotna, aromatyczna i prosta w wykonaniu. Na pewno nie jest to rodzaj babki, o której można powiedzieć, że jest lekka jak piórko – jest dość ciężka i zbita. Ogromnym plusem jest to, że długo zachowuje świeżość (o ile przetrwa, bo ciężko się jej oprzeć).
Część dyniową świetnie podkręca otarta skórka z pomarańczy, natomiast tę kakaową, pokrojona w drobną kosteczkę czekolada. Zapach podczas pieczenia rozprzestrzenia się po całym domu… Koniecznie musicie spróbować! Przy okazji zerknijcie na inny przepis na babkę dyniową – jeśli jesteście fanami orzechów, to na pewno przypadnie Wam do gustu – klik.

nordic ware bundt cut crystal, babka dyniowa, puree z dyni, ciasto dyniowe, babka, smaki maroka,

Składniki: 
470 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
5 dużych jaj
400 g puree z dyni (klik po przepis)
200 g brązowego cukru*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek mleka
1/2 tabliczki czekolady (u mnie gorzka)
otarta skórka z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki anyżu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy

* ja babkę posypuję obficie cukrem pudrem z cynamonem lub robię lukier cynamonowy, dlatego taka ilość cukru jest dla nas wystarczająca. Jeśli lubicie słodsze wypieki, radzę zwiększyć ilość cukru.

Mąkę przesiać z proszkiem i wszystkimi przyprawami.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, dodawać po kolei jajka. Następnie dodać puree z dyni. Na tym etapie masa będzie wyglądała jak ścięta, ale bez obaw – tak ma być.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części ciasta dodać mleko, kakao i pokrojoną drobno czekoladę, do większej zaś otartą skórkę z pomarańczy.
Do wysmarowanej tłuszczem foremki wlać jasną część ciasta, a na nią wylać ciemną. Widelcem lub patyczkiem do szaszłyków lekko zamieszać ciasto w celu połączenia się kolorów.
Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja góra-dół i piec około 50 minut lub do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę polecam posypać cukrem pudrem wymieszanym  z cynamonem lub polać cynamonowym lukrem.

Smacznego!

babka, babka marmrukowa, ciasto dyniowe, co zrobić z dyni, nordic ware forma, smaki maroka nordic ware bundt pan, babka dyniowa, jesienne przepisy, prosty przepis na babkę, wilgotna babka marmurkowa, smaki maroka

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *