Powidltascherl, pierożki z powidłem w słodkiej posypce

Powidltascherl, pierożki na słodko, kuchnia austriacka

Dzisiejszy przepis, choć jest niesamowicie popularny w Austrii, tak naprawdę wywodzi się z innej kuchni, a mianowicie czeskiej. Prawda jest taka, że Austriacy mają wiele potraw zapożyczonych z innych krajów, między innymi z Węgier, Włoch, Turcji czy wspomnianych już Czech. Powidltascherl to nic innego jak pierożki z ciasta ziemniaczanego, nadziane … czytaj dalej

Marokańska jawhara (mleczna pastilla)

jawhara, kuchnia marokańska, blog, przepis

Ojj te marokańskie słodkości. Czasem się śmieję, że w Maroku Tłusty Czwartek mógłby być codziennie, bowiem jest słodko, tłusto (bo zwykle słodkości smażone są na oleju) i kalorycznie na co dzień. Taki już urok tych specjalności. Ale, ale! Skoro za dwa dni świętujemy Ostatki, to trzeba pomyśleć o tym, jak … czytaj dalej

Spagatkrapfen

Spagatkrapfen, pączki z rowkami

Spagatkrapfen to typowe „pączki” z austriackiej Styrii. Celowo nazwa pączki pojawiła się w cudzysłowie, bo … na pączki to one nie wyglądają, bądźmy szczerzy ;). Jest to przysmak nie tylko karnawałowy, ale również weselny. Te kruche półrurki serwowane są zwykle na dwa sposoby: obtoczone w cukrze z cynamonem lub/i wypełnione … czytaj dalej

Smażone banany w cieście kokosowym

smażone banany, banany w cieście, kuchnia azjatycka

Karnawał trwa, więc wszystko co smażone nie jest nam obce! A jeśli chcecie sobie odmienić i przekąsić coś innego między pączusiem a chruścikiem, to polecam smażone banany w cieście kokosowym! Pewnie niektórzy z Was znają tę słodką przekąskę z chińskich restauracji. Nigdy nie byłam specjalistką od kuchni azjatyckiej, więc nie … czytaj dalej

Kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą

kruche ciasteczka z żurawiną, ciasteczka na Boże Narodzenie, szybkie ciasteczka

Czasem bywa tak, że idą Święta, a my nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni i pieczenie wymyślnych słodkości. Wówczas każdy szuka szybkiego, prostego i niezawodnego przepisu, dzięki któremu w kilka chwil wyczaruje domowe, pachnące ciastka, które posmakują bliskim. Dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą spełnia … czytaj dalej

Jesienna babka dyniowa z orzechami

babka dyniowa, forma nordic ware

Jesienna babka dyniowa z orzechami to obowiązkowy wypiek w sezonie na dynię (a jeśli mrozicie puree z dyni, co polecam, to jej smakiem możecie się cieszyć cały rok). Dodatkowo jeśli lubicie wilgotne, aromatyczne wypieki, które są w dodatku banalne w przygotowaniu i zawsze się udają, to właśnie trafiliście na przepis … czytaj dalej

Wilgotne ciasto migdałowe z figami

Uwielbiam figi. Najlepsze, jakie do tej pory jadłam, to były je jasnozielone z marokańskiego placu. Istna rozkosz dla podniebienia… Prawda jest taka, że wszystkie owoce tam smakują lepiej, ale cóż…, trzeba się zadowolić tymi z naszego pobliskiego targu. Dzisiaj mam dla Was przepis na P R Z E P Y … czytaj dalej

Muffiny czekoladowo-kokosowe

Dawno nie było muffinek… A biorąc pod uwagę fakt, że jestem ostatnio nieco zabiegana, to uznałam je za idealną propozycję nowego przepisu na blogu. Szanowni Państwo, oto i one – muffiny czekoladowo-kokosowe! Chyba każdemu z nas przydaje się przepis na muffiny, które zawsze wychodzą. Są wilgotne i mocno wyrośnięte. Taki … czytaj dalej

Łaciate ciasto z czerwoną porzeczką

Uwielbiam czerwoną porzeczkę. W sezonie często pojawia się u mnie w wypiekach (nie tylko drożdżowych), bo świetnie przełamuje wszelką słodycz ciast. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne drożdżówki (klik). Dzisiaj natomiast mam dla Was bardzo szybki i prosty przepis na ciasto ucierane. To jeden z tych … czytaj dalej

Rfiss tounsi – ciasteczka z daktylami bez pieczenia

Pochodzienie rfiss tounsi to kwestia sporna. Z nazwy wynika, że są tunezyjskie, jednak Algierczycy bronią ich zacięcie jako swoją własność. Nie będę tutaj rozstrzygać kto ma rację, jednak wiem, że te ciasteczka są też w Maroku. Tam, choć nie są zbytnio popularne, nazywane są maakra. Jest to kolejny słodki przysmak, … czytaj dalej