Gniazdka kadayif z puddingiem mahalabia (kataifi)

Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję kadayif w duecie z mlecznym puddingiem, zwanym mahalabia. Będzie prosto, pysznie i arabskim stylu. Ale zacznijmy od wyjaśnień, bo zapewne nie dla wszystkich z Was te nazwy są jasne i klarowne.
Kadayif, kataifi, anielskie włosy – nie ważne jak ktoś je nazwie, ale ważne że będzie pysznie i oryginalnie. Te „włosy” to nic innego jak ciasto filo, tylko w nitkowej formie. Do kupienia w sklepach z żywnością arabską/turecką, ale i do przygotowania w domu. Sami zobaczcie jakie to proste – klik. Jeśli interesują Was przepisy z wykorzystaniem tego typu ciasta, to zapraszam tutaj, znajdziecie tam również przepis na kunafę.
Mahalabia to arabski klasyk. Choć najpopularniejsza w okresie Ramadanu, tak naprawdę jadana cały rok. Podawana w pucharkach jako osobny deser (tutaj moja wersja z owocami) lub własnie w towarzystwie kadayif.
A syrop? No w arabskich słodkościach bez syropu ani rusz! Ater, bo tak jest nazywany,  to konieczność. Jest dość gęsty, okropnie słodki, z wyczuwalnym aromatem wody z kwiatu pomarańczy lub wody różanej. Niektórzy twierdzą, że nie powinno się do niego dodawać cytryny, inni zaś że to obowiązkowy dodatek. Ja należę zdecydowanie do tych drugich, bo dodatek cytryny zawsze lekko zakwasza tę ogromną słodycz.
No i teraz ważna sprawa. Zwykle arabskie słodkości wręcz ociekają syropem, są lepkie i do tego stopnia słodkie, że aż ciężko wyczuć jakiekolwiek inne smaki. Dlatego w moich wersjach arabskich deserów i ciasteczek nigdy nie znajdziecie tak dużych ilości syropu. Dla mnie ater to ma być aromatyczny dodatek, a coś, przez co mnie będzie mdliło przez kolejne 2 dni. Jeśli jednak chcecie, by Wasze desery były przesiąknięte syropem, przygotujcie do z podwójnej porcji.
To tyle tytułem wstępu. Teraz część najważniejsza, czyli przepis na te pyszności. Polecam!!

Gniazdka kadayif z puddingiem mahalabia:

kataifi, kadayif, anielskie włosy, deser arabski
Przepis na 12 sztuk:
250 g ciasta kataifi (przepis na domowe tutaj)
170 g masła + do wysmarowania formy na muffiny
posiekane pistacje

Pudding mleczny mahalabia (muhallabia):

450 ml mleka
3 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
5 łyżek wody różanej

Syrop ater:

3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki wody różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy, wówczas do puddingu należy dodać również wodę z kwiatu pomarańczy)
ćwiartka cytryny

Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, dodać cytrynę i wlać wodę. Gotować na niewielkim ogniu i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszyć ogień, wlać wodę różaną i gotować  około 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Pożądaną konsystencję osiągnie dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Masło roztopić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Kadayif podzielić na 12 równych części. Każdą rozłożyć na blacie tak, aby nitki były w miarę rozdzielone. Posmarować dokładnie roztopionym masłem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Zwinąć i włożyć kolejno do wysmarowanej foremki pamiętając, by na dnie również była warstwa nitek. Następnie, przy pomocy kieliszka (lub miarki do syropu, jeśli ktoś nie posiada w domu kieliszka ;)) ugnieść ciasto tak, aby uformować gniazdko.
Wierzch posmarować pozostałym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku do wyraźnego zrumienienia. W połowie pieczenia polecam wyjąć foremkę z piekarnika i jeszcze raz ugnieść ciasto.
Upieczone gniazdka polać łyżką wystudzonego syropu, skupiając się bardziej na bokach niż na dnie. Odstawić do wystygnięcia.

Ostatni krok to przygotowanie puddingu mlecznego. Go rondla wlać mleko oraz wodę różaną, dodać cukier i maizenę. Dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej. Ciągle mieszając, gotować na niewielkim ogniu. Od momentu wyraźnego zgęstnienia, gotować 2-3 minuty. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Gniazdka kadayif ułożyć na półmisku/talerzu. Na środek każdego wyłożyć po łyżce puddingu. Posypać siekanymi pistacjami i polać delikatnie pozostałym syropem.

Smacznego!

kataifi, kadayif, deser arabski, włosy anielskie kadayif, kataifi, nitki filo, ciasto filo

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Gniazdka kadayif z puddingiem mahalabia (kataifi)

  1. Marianna komentarz:

    Zacznij nagrywać filmiki jak gotujesz na youtube. Z chłopakiem oglądam dużo przepisów kulinarnych i wydaje mi sie że wsród polskich youtuberów nie ma jeszcze typowo Marokańskiego kanału. Chetnie bym obejrzała

    • SylwiaSM komentarz:

      Dzięki, ale niestety u mnie to nie wchodzi w grę. Blog nie jest jedynym zajęciem jakie posiadam, to tylko dodatek i pasja. Nagrywając filmiki trzeba być regularnym, a ja nie zawsze mam na to czas. Poza tym, ja zawsze lubiłam pisać 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *