Czas na domowe burgery! O tym, że najbardziej lubię te domowe, pisałam już przy okazji tego przepisu, na burgery z marokańską keftą (jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam). Kiedy robię je sama mam gwarancję nie tylko świeżości produktów, ale i tego, że znajdzie się w nich to, co naprawdę lubię.
Tym razem zaprezentuję Wam burgery w wersji wegetariańskiej. Wielbicie sera halloumi będą zadowoleni, bo to właśnie on tutaj odgrywa ważną rolę. Do tego grillowana cukinia, świeża cebula czerwona, pomidor, liście szpinaku i sos, który powstał z harissy, miodu i jogurtu naturalnego. Tak naprawdę dodatki możecie dowolnie zmieniać, najważniejsze by Wam smakowało (sosu nie radzę zmieniać, jest pyszny…tylko „lekko” pikantny ;)).
Bułki obowiązkowo pieczone samodzielnie. Nie wyobrażam sobie domowych burgerów z kupnymi bułkami, zwłaszcza tymi, które mają dłuższą datę ważności niż mój krem pod oczy ;).
W przepisie nie będę podawała dokładnych ilości, bo przecież każdy wie, ile kawałków sera chce w środku, ile plasterków cukinii itp. Podam Wam za to przepis na sos i podpowiem, jak zrobić smaczne frytki z batatów z piekarnika.
No to co? Dacie się skusić? Mam nadzieję 🙂
Burgery z grillowanym serem halloumi – przepis:
Składniki:
ser halloumi
cukinia + odrobina oliwy do grillowania
cebula czerwona
pomidory
liście szpinaku (polecam „baby”)
Frytki z batatatów:
po jednym batacie na osobę
oliwa do skropienia
sól, pieprz i suszony rozmaryn
Sos z harissą do burgerów:
3 łyżki harissy
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
(uwaga! sos jest naprawdę ostry!)
Przepis na bułki TUTAJ – nie dodałam tylko zaataru.
Wyszorowane bataty pokroić na frytki (ja nie obieram, lubię ze skórką, bo nadaje ona dodatkowej chrupkości). Skropić delikatnie oliwą, posolić, posypać lekko pieprzem i rozmarynem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut, w zależności od grubości frytek.
Przygotować sos. Do miseczki wlać jogurt, harissę i miód. Wymieszać. Jeśli będzie zbyt ostry, dodać jeszcze jogurtu.
Cukinię pokroić na dość cienkie plastry. Lekko skroić oliwą i grillować na nagrzanej patelni. Na tej samej patelni podpiec pokrojony w grubsze plastry halloumi.
Bułki przeciąć na pół i lekko podpiec na patelni. Spód bułki posmarować sosem. Położyć plastry pomidora, na to pokrojoną w krążki cebulę i cukinię. Polać lekko sosem i położyć ser. Na wierzchu położyć szpinak i przykryć górną częścią bułki.
Podawać z frytkami z batatów i sosem – idealnie nadaje się do maczania w nim „słodkich” frytek.
Smacznego!