Bułki do burgerów z zaatarem

Przepis na Wasze życzenie! Po ostatnim przepisie na kefta burgery (klik) dostałam od Was prośby o przepis na te bułki. Tak więc drogie Panie i Panowie, oto i on – przepis na bułki do burgerów z zaatarem.
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zjeść domowego burgera w bułce ze sklepu… Przerażają mnie te długie daty, dziwne składy. Prawda jest taka, że jeśli macie czas i ochotę na przygotowanie domowych burgerów, to czas na bułki również się znajdzie. Warto. Dobrze o tym wiecie.
No dobra, ale po co ten zaatar? Zaatar dodałam dlatego, żeby nie były to po prostu buły do burgerów. Żeby coś je wyróżniało, żeby idealnie pasowały do wspomnianych wyżej burgerów z marokańską keftą. Wcale nie musicie go dodawać, wówczas otrzymacie klasyczne bułeczki (równie pyszne!), ale jeśli kuszą Was arabskie aromaty, to polecam!
Z ciastem się świetnie pracuje, daje się ładnie uformować i jest elastyczne. Plusem jest to, że nie trzeba robić rozczynu – drożdże się po prostu wkrusza do mąki i wyrabia z resztą składników. I jeszcze coś – ja nie do bułek burgerowych nigdy nie dodaję jaja.


Składniki na 9 sporych bułek: 
530 g mąki pszennej typ 500
300 ml letniego mleka
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki miodu
3/4 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki mieszanki zaatar (opcjonalnie)
żółtko + odrobina mleka do posmarowania
sezam

Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże i resztę składników. Wyrobić na gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (ma podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem, przykryć i pozostawić do napuszenia, na około 10 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułki żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem i piec około 18 minut lub do zrumienienia.

Smacznego!

Otagowano , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *