Znood el sit

Dzisiaj mam dla Was istną bombę! I to nie tylko pod względem smakowym… również i kalorycznym. No ale w karnawale można sobie pozwolić. Podobno 😉 Dzisiaj zabieram Was w podróż do Libanu! Gotowi? Mam nadzieję!
Słodki i nieco lepki znood el sit to jeden z najpopularniejszych deserów tego kraju (zwłaszcza w okresie Ramadanu). To nic innego jak chrupiące ciasto filo wypełnione kremem ashta, następnie smażone i zatopione w słodkim syropie cukrowym o wdzięcznej nazwie ater.
Jeśli macie dostęp do dobrej jakości ciasta filo, to przygotowanie tego deseru nie zajmie Wam dużo czasu. Zwłaszcza, że syrop można przygotować znacznie wcześniej, a i ashta będzie lepsza z dnia poprzedniego. Jeśli jednak w okolicznych sklepach ciasta filo brak – to z pomocą przychodzę ja i mój przepis na domowe filo – klik. Tylko no, wtedy czeka Was trochę więcej roboty, ale uwierzcie… Warto!
Polecam bardzo, przepis pasuje idealnie na nasz karnawał!
[Jeśli posmakuje Wam ashta, to polecam zerknąć tutaj – znajdziecie tam jej różne wersji i wiele smacznych przepisów]

Znood el sit – przepis:

znood el sit, kuchnia libańska, ciasto filo przepisy, krem ashta, syrop ater, tłusty czwartek

Składniki na około 40 sztuk:

około 450 g ciasta filo (można użyć domowego – przepis tutaj)
3 łyżki wody + duża szczypta mąki
olej do smażenia
posiekane pistacje do dekoracji

Krem ashta:

500 ml mleka 3,2 %
500 ml śmietany 30 %
5 łyżek maizeny
3 łyżki cukru
50 ml wody różanej
50 ml wody z kwiatu pomarańczy

Syrop ater:

2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok z 1/2 cytryny
50 ml wody z kwiatu pomarańczy
100 ml wody różanej

Syrop polecam przygotować choćby 2 dni wcześniej. Im dłużej postoi, tym będzie gęściejszy (niestety, kalorii mu nie ubędzie ;)). Wówczas należy go przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Do rondla wyspać cukier, dodać wodę i sok z cytryny. Chwilę pogotować i dodać wody kwiatowe. Gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Krem ashta przygotować dzień wcześniej lub minimum kilka godzin przed planowanym smażeniem znood el sit.
Do rondelka wlać mleko i  śmietanę. Dodać  skrobię kukurydzianką (maizenę) oraz cukier. Dobrze wymieszać i rozetrzeć ewentualne grudki. Gotować na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać obie wody kwiatowe i dalej mieszać ( uwaga, lubi się przypalić!). Gdy pudding wyraźnie zgęstnieje zdjąć z ognia, przykryć z wierzchu folią spożywczą (docisnąć do wierzchniej warstwy) i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wodę wymieszać z mąką i rozetrzeć grudki. Tak powstała mieszanka posłuży nam do sklejania ciasta.
Ciasto filo pociąć na płaty o wymiarach około 35 x 24 cm. Na krótszy bok nałożyć porcję kremu i zwinąć jak na zdjęciach poniżej, pamiętając o sklejeniu końcówek.
znood el sit, kuchnia libańska, znood el sit instrukcja
Rurki smażyć porcjami na rozgrzanym oleju. Przyrumienione odsączać na ręczniku papierowym i od razu maczać w zimnym syropie cukrowym. Im dłużej w nim poleżą, tym bardziej będą miękkie i słodkie.
* Przyznam szczerze, że moje lądują w syropie dosłownie na kilka sekund. Nie lubię gdy ciasto zbytnio namoknie i przy okazji zrobią się z nich słodkie ulepki. Na stole zawsze kładę dodatkową porcję syropu – jeśli komuś mało, może sobie polać sam ;).  Wierzch i/lub boki udekorować pistacjami i ewentualnie pokruszonymi płatkami suszonej róży damasceńskiej.

Smacznego!

znood el sit, krem ashta przepis, syrop cukrowy, słodkości arabskie, ciasto filo znood el sit, przepisy na ramadan, słodkości arabskie, kuchnia libańska znood el sit, kuchnia libańska, kuchnia arabska, przepisy na ramadan,

Otagowano , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Znood el sit

  1. Edyta Essafi komentarz:

    Jak ja sie cieszę, ze znowu Cię widzę w akcji. Stęskniłam się ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *