Łaciate ciasto z czerwoną porzeczką

Uwielbiam czerwoną porzeczkę. W sezonie często pojawia się u mnie w wypiekach (nie tylko drożdżowych), bo świetnie przełamuje wszelką słodycz ciast.
Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne drożdżówki (klik). Dzisiaj natomiast mam dla Was bardzo szybki i prosty przepis na ciasto ucierane. To jeden z tych rodzajów ciast, który sprawdza się zawsze wtedy, kiedy macie wizytę niespodziewanych gości. Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Smakuje z różnymi owocami  – jabłkami, wiśniami czy porzeczką, a jeśli nie macie żadnych owoców pod ręką, to obroni się również w wersji solo. Przyznam szczerze, że moja ulubiona wersja to właśnie ta z czerwoną porzeczką. Poza sezonem używam mrożonej i jest równie pyszne.
Najważniejsze w tym przepisie to bardzo dokładne utarcie cukru z masłem. Ma powstać puszysty, biały krem. Jeśli masa nie zostanie dobrze utarta, ciasto może wyjść zbite i niezbyt smaczne.
Ilość cukru możecie oczywiście modyfikować. Ja zawsze dodaję mniej, bo przed podaniem lubię je oprószyć cukrem pudrem.
Polecam Wam bardzo, bardzo, bardzo! Koniecznie spróbujcie!


Składniki na foremkę o wymiarach 30 x 30 cm:

500 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
180 – 200 g drobnego cukru
3 jaja
300 ml mleka + 4 łyżki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
250 g czerwonej porzeczki lub innych owoców

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno jajka. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz 300 ml mleka. Gdy składniki się połączą, ciasto podzielić na dwie części. Do większej (około 3/4) dodać ekstrakt i dobrze wymieszać. Do mniejszej zaś dodać 4 łyżki mleka oraz przesiane przez sito kakao.
Białe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z ciasta ciemnego. Całość posypać owocami.
Piec około 35 – 40 minut  lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Łaciate ciasto z czerwoną porzeczką

  1. Jaśminowa Kuchnia komentarz:

    Już mi się podoba ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *