Basboussa czekoladowa z semoliną

Basboussa. Ciasto znane niemalże w całym arabskim świecie, choć w niektórych krajach spotkacie się z nazwą namoura. To bardzo proste ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka minut (dlatego jest tak bardzo popularne w okresie Ramadanu).  Bazą oczywiście jest semolina. Przypominam, że jedyna i właściwa semolina to ta, która wytwarzana jest z twardej pszenicy durum. Kupicie ją  w sklepach ze zdrową żywnością lub na dziele z kuchniami świata.
Tradycyjna wersja basboussy od dawna jest już na blogu (klik po przepis). Dzisiaj przedstawię Wam tę unowocześnioną z polewą czekoladową, która po części zastępuje syrop cukrowy. Celowo napisałam „po części”, gdyż zdecydowana większość przed zalaniem ciasta polewą, zalewa go dodatkowo syropem. Ja tego nie praktykuję, gdyż dla mnie ciasto z polewą jest wystarczające słodkie i wilgotne.
Musicie pamiętać tylko o jednej, a raczej o dwóch zasadach. Aby polewa dobrze wniknęła do środka, należy ponakłuwać jeszcze gorące ciasto (polecam użyć patyczka do szaszłyków) oraz zalewać gorącą polewą. Te dwa triki będą gwarancją Waszego sukcesu.
W przepisie znajdziecie coś, co nadaje wyjątkowego, egzotycznego smaku i aromatu. Mowa tutaj oczywiście o wodzie różanej. Od razu piszę, że nie da się jej niczym zastąpić. Tak samo jest w przypadku wody z kwiatu pomarańczy, którą dodaje się do tradycyjnej wersji ciasta. Oczywiście możecie dodać łyżkę ekstraktu waniliowego, jednak „to nie będzie to”. Jeśli zależy Wam na egotycznej nutce, zaopatrzycie się w obie buteleczki. Warto! Zwróćcie jednak uwagę, by ta różana nadawała się do żywności, gdyż jest też wersja kosmetyczna.
Komu polecam to ciasto? Każdemu. Oprócz tego, że jest pyszne, jest także bardzo proste w przygotowaniu. Nie dajcie się długo namawiać…


Składniki na blaszkę o wymiarach 25×30 cm:
3 jaja
350 g średniej grubości semoliny
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody różanej
3/4 szklanki oleju
50 g kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukru

Polewa:
250 ml śmietany 30 %
250 gr czekolady (u mnie mieszanka mlecznej z gorzką)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Do misy wbić jaja. Dodać olej, mleko i wodę różaną. Wymieszać. Następnie wsypać cukier, przesiane kakao z proszkiem i semolinę. Krótko zmiksować i wylać na dobrze natłuszczoną i wysypaną semoliną blaszkę. Piec około 30-35 minut lub do suchego patyczka.
Pod koniec pieczenia ciasta przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i lekko podgrzać. Następnie wrzucić połamaną czekoladę i gotując na bardzo wolnym ogniu, podgrzewać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Gorące ciasto ponakłuwać (najlepiej patyczkiem do szaszłyków) i zalać gorącą polewą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Tagi , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *