Batbout pełnoziarnisty – marokański chleb z patelni

Batbout, marokański chlebek z patelni ratuje mi życie zawsze wtedy, kiedy nagle kończy mi się pieczywo, a nie chce mi się odpalać piekarnika. Nie czarujmy się – w piekarniku upiekłby się sam, a przy patelni trzeba trochę postać… Jednak warto. Smakuje inaczej i smakuje bardzo dobrze!
O marokańskim batboucie pisałam już kilka razy, zerknijcie tutaj (znajdziecie tam przepis na wersję klasyczną i  inne, nadziewane). Dzisiaj przyszła pora na nieco cięższy kaliber… Batbout w 100 % pełnoziarnisty. Zdrowy, sycący i bardzo smaczny (o ile lubicie takie cięższe pieczywo). Zupełnie inny niż ten puszysty, biały.
W marokańskich piekarniach mało popularny, choć tam znajdziecie duży wybór innego pełnoziarnistego pieczywa. Ta wersja jest bardziej „domowa”.
Nam najbardziej smakuje lekko ciepły, z masłem i miodem lub serkiem śmietankowym. Mniam!

batbout, chleb marokański, kuchnia marokańska
Składniki na 6 sporych sztuk: 
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania
około 320 ml ciepłej wody
1 saszetka drożdży (7 g)
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
odrobina cukru

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże i oliwę. Dolewać stopniowo wodę (być może nie będzie jej potrzebne aż tyle) i wyrabiać około 5 minut. Ciasto ma się uformować w kulkę, ma być gładkie, miękkie i nie może się kleić. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części i z każdej uformować kulkę. Na lekko oprószonym mąką blacie, rozpłaszczyć każdą z kulek na placek grubości około 1 cm. Przykryć ponownie do wyrośnięcia.
Gdy chlebki się wyraźnie napuszą, smażyć z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni. Najlepiej często przewracać, by się nie przypalił.

Smacznego!

chleb z patelni, chleb pełnoziarnisty, prosty przepis, kuchnia marokańska chleb marokański, chleb z patelni, pełnoziarnisty chleb

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *