Drożdżowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim

Chyba każdy z Was ma sezon na coś, na co czeka cały rok. Ja mam kilka takich sezonów i między innymi czekam właśnie na czosnek niedźwiedzi. Jak tylko się pojawia upycham gdzie się da!
Takie muffiny to szybka, prosta i bardzo pyszna sprawa. Owszem, ciasto musi wyrosnąć, ale mimo wszystko idzie to wszystko dość sprawnie. Jest mięciutkie, puszyste i delikatne – polecam wykorzystać też do innych drożdżowych wypieków.  Sprawdzą się jako ciepła lub zimna przekąska. Świetnie pasują na grillowe imprezy, bo dobrze komponują się z grillowanym mięsem. Polecam bardzo!
[A dla wielbicieli czosnku, szaparagów i szybkich obiadów, mam coś tutaj ;)]

Składniki na 10 sztuk: 
360 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
około 170 ml letniego mleka
80 g drobno posiekanego czosnku niedźwiedziego
50 g miękkiego masła
parmezan
świeżo mielony pieprz kolorowy

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 1/3 letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać oliwę, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Wyrobić na bardzo miękkie,  gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Następnie, lekko podsypane mąką,  rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm. Na całej powierzchni ciasta  rozsmarować miękkie masło, posypać czosnkiem, startym serem (ilość według uznania), oprószyć lekko pieprzem i lekko docisnąć. Przy pomocy ostrego noża pociąć na 8 pionowych i 5 poziomych, równych pasków. Składać po 4 prostokąty razem, docisnąć i włożyć do foremek na muffiny. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut lub do zrumienienia. Najlepiej smakują lekko ciepłe.

Smacznego!


Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Drożdżowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim

  1. Ania komentarz:

    Robią się, hehe nie mogłam się oprzeć ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *