Jak ja uwielbiam szparagi!!! Czekam na nie zawsze z niecierpliwością, a jak już są, jem ile wlezie! Dosłownie! Lubię je pod każdą postacią.
Dzisiaj zaprezentuję Wam moją wersję pełnoziarnistego makaronu z kurczakiem, białymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim… A to wszystko skąpane w sosie śmietanowym doprawionym tylko solą i pieprzem, bo już mu nic więcej nie potrzeba.
Idealny obiad na leniwe lub zabiegane dni, bo jego przygotowanie zajmuje max 20 minut. To co? Robimy?
Składniki na 3 porcje:
10 białych szparagów
1 filet z kurczaka
8 dużych liści czosnku niedźwiedziego
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
twardy ser do posypania (u mnie grana padano)
makaron (u mnie pełnoziarnisty tagliatelle)
Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki. Następnie obrać je i pociąć na 2 cm kawałki. W garnku zagotować wodę, lekko ją posolić i wsypać odrobinę cukru. Ugotować szparagi prawie do miękkości (około 8 minut). W wodzie po szparagach ugotować makaron.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę fileta, lekko posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Po około 3-4 minutach wlać śmietankę, dodać posiekany czosnek i ugotowane szparagi. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż sos lekko się zredukuje. Na końcu dodać ugotowany makaron, wymieszać. podawać lekko posypane ulubionym twardym serem i oprószone pieprzem.
Smacznego!