Mini pizze z grillowanym bakłażanem

Uwielbiam. Na zimno, na ciepło, w domu czy na pikniku. Zacznę od tego, że jestem ogromną fanką bakłażana, w dodatku grillowanego, więc takie mini pizze z grillowanym bakłażanem pojawiają się u mnie dość często.
Choć nie jest to przepis typowo marokański, to takie pizzerinki są bardzo popularne w Maroku, zwłaszcza w okresie Ramadanu. Najczęściej można spotkać wersje z tuńczykiem, za którymi osobiście nie przepadam. Plusem jest to, że robi się je szybko i można „naprodukować” więcej, więc zostaną na następny dzień. W Ramadanie takie posiłki cieszą się największym powodzeniem.
Ciasto z tego przepisu możecie śmiało wykorzystać do zwykłej pizzy. Używam do niego drożdży suszonych, więc oczekiwanie na wyrośniecie rozczynu odpada. Wierzch możecie oczywiście modyfikować. Świetnie sprawdzi się również cukinia. Polecam bardzo!
[Dla zainteresowanych, tutaj znajdziecie przepis na ciasto ze świeżymi drożdżami].


Składniki na 7 sztuk:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
200 ml letniej wody

2 średniej wielkości bakłażany
2 cebule
pomidorki koktajlowe
sól
oliwa
parmezan

Sos:
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/3 łyżki cukru
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 duży ząbek czosnku

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować sos i warzywa.
Składniki na sos połączyć w garnuszku i lekko podgrzać. W razie potrzeby można dodać więcej oliwy.
Bakłażana pokroić w średniej grubości plastry. Lekko posolić i skropić oliwą. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie grillujemy pokrojoną w plasterki cebulę oraz pomidorki w całości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Z każdej uformować placami placek, zachowując grubsze ranty.
Rozsmarować na każdym placku porcję sosu i ułożyć grillowane warzywa. Piec w nagrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do zrumienienia. Polecam piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, wówczas nie zajmie to dłużej niż 8 minut.
Tuż po wyjęciu z piekarnika lekko oprószyć startym parmezanem i ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



Otagowano , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *