Jedno z moich ulubionych połączeń – szpinak i feta. Sprawdza się zawsze, pod każda postacią. W tej wersji towarzyszy im również czerwona papryka i razem tworzą zgraną całość.
Lubię ten rodzaj bułek, kiedy nadzienie rozłożone jest na całości w nieco cieńszej warstwie, niż po prostu napakowane tylko do środka. No i co tu dużo mówić – w takiej ślimakowej formie prezentują się również lepiej!
Z tym ciastem idealnie się pracuje. Jest miękkie, sprężyste i łatwo da się rozwałkować. Możecie je wykorzystać do innych bułek z przeróżnymi nadzieniami lub solo.
Idealne jako przekąska, na piknik czy do pracy. Warto zrobić, bo nie dość, że pyszne, to przepis naprawdę bardzo prosty. Polecam bardzo!
Składniki na 15 bułek:
550 g mąki orkiszowej typ 700
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
260 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
Nadzienie:
150 g szpinaku
1 czerwona papryka
200 g sera feta
szczypta pieprzu
spora szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
czarnuszka
Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i 50 ml wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników (oprócz wody) i wyrośnięte drożdże. Wyrabiając, dolewać porcjami wodę (być może nie będzie trzeba wlewać całości – wszystko zależy od mąki). Wyrabiać ciasto przez około 8 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ma zbić się w gładką kulkę, jednak lekko klejącą się do rąk. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić 2-3 minuty. Następnie dodać resztę masła i posiekany szpinak wraz z przyprawami. Dusić na wolnym ogniu aż do odparowania płynów. Do przestudzonego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na oprószonym mąką blacie. Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 x 45 cm. Na jednej połowie rozłożyć nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć i podzielić na 15 równych pasków. Każdy skręcić w świderek i zwinąć w ślimaka. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego napuszenia. Tuż przed pieczeniem posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać czarnuszką.
Piec w 180 stopniach, na funkcji góra-dół, około 30-25 minut. Mają się ładnie zrumienić.
Smacznego!
Czy można mąkę orkiszową typu 700 zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą typu 2000? Niestety nie mam mąki orkiszowej typu 700, a żadnej innej o wysokim indeksie glikemicznym nie mogę użyć ze względów zdrowotnych…
Można zamienić, bez problemu. Najważniejsze żeby ciasto miało lekko kleistą konsystencję, więc proszę pilnować ilości dolewanej wody.
mega pyszne, połaczenie fety ze szpinakiem, był strzałem w 10-tkę. Polecam wszytskim, którzy jeszcze się zastanawiaja…….
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Dziękuję za nadesłane zdjęcie! Pozdrawiam