Orkiszowe ślimaki ze szpinakiem, fetą i papryką

Jedno z moich ulubionych połączeń – szpinak i feta. Sprawdza się zawsze, pod każda postacią. W tej wersji towarzyszy im również czerwona papryka i razem tworzą zgraną całość.
Lubię ten rodzaj bułek, kiedy nadzienie rozłożone jest na całości w nieco cieńszej warstwie, niż po prostu napakowane tylko do środka. No i co tu dużo mówić – w takiej ślimakowej formie prezentują się również lepiej!
Z tym ciastem idealnie się pracuje. Jest miękkie, sprężyste i łatwo da się rozwałkować. Możecie je wykorzystać do innych bułek z przeróżnymi nadzieniami lub solo.
Idealne jako przekąska, na piknik czy do pracy. Warto zrobić, bo nie dość, że pyszne, to przepis naprawdę bardzo prosty. Polecam bardzo!

Składniki na 15 bułek: 
550 g mąki orkiszowej typ 700
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
260 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku

Nadzienie:
150 g szpinaku
1 czerwona papryka
200 g sera feta
szczypta pieprzu
spora szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki masła

Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
czarnuszka

Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i 50 ml wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników (oprócz wody) i wyrośnięte drożdże. Wyrabiając, dolewać porcjami wodę (być może nie będzie trzeba wlewać całości – wszystko zależy od mąki). Wyrabiać ciasto przez około 8 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ma zbić się w gładką kulkę, jednak lekko klejącą się do rąk. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić 2-3 minuty. Następnie dodać resztę masła i posiekany szpinak wraz z  przyprawami. Dusić na wolnym ogniu aż do odparowania płynów. Do przestudzonego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na oprószonym mąką blacie. Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 x 45 cm. Na jednej połowie rozłożyć nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć i podzielić na 15 równych pasków. Każdy skręcić w świderek i zwinąć w ślimaka. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego napuszenia. Tuż przed pieczeniem posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać czarnuszką.
Piec w 180 stopniach, na funkcji góra-dół, około 30-25 minut. Mają się ładnie zrumienić.

Smacznego!


 

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Orkiszowe ślimaki ze szpinakiem, fetą i papryką

  1. Monika komentarz:

    Czy można mąkę orkiszową typu 700 zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą typu 2000? Niestety nie mam mąki orkiszowej typu 700, a żadnej innej o wysokim indeksie glikemicznym nie mogę użyć ze względów zdrowotnych…

    • SylwiaSM komentarz:

      Można zamienić, bez problemu. Najważniejsze żeby ciasto miało lekko kleistą konsystencję, więc proszę pilnować ilości dolewanej wody.

  2. Evelina komentarz:

    mega pyszne, połaczenie fety ze szpinakiem, był strzałem w 10-tkę. Polecam wszytskim, którzy jeszcze się zastanawiaja…….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *