Znowu to napiszę – nic nie przebije domowego pieczywa! Dlatego wciąż kombinuję, dodaję, mieszam, próbuję… I tak, przyznaję, że mam słabość do mąki orkiszowej.
Tym razem mam dla Was bułki z dodatkiem suszonych pomidorów, grana padano, świeżego rozmarynu, tymianku i płatków chilli. Bardzo aromatyczne, pyszne i sycące. Najlepsze oczywiście ciepłe, z masłem, choć solo smakują równie dobrze. Dodatki oczywiście mogą zostać pominięte lub zmienione na coś, co bardziej lubicie. Nie bójcie się mieszać smaków!
Ja osobiście nie spiekam ich do bardzo chrupiącej skórki – wyciągam je tuż po tym, jak osiągną ładny kolor. Po prostu bardziej smakują mi takie miękkie, ale jeśli wolicie sobie pochrupać, przytrzymajcie je nieco dłużej w piekarniku.
Przy okazji przypomnę Wam przepis na inne bułki orkiszowe – klik. Zarówno jedne jak i drugie bardzo polecam.
Składniki na 9 bułek:
500 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 700)
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki drobno posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
1 łyżka świeżego tymianku
3 kopiaste łyżki startego sera grana padano + 1 łyżka do posypania
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
około 240 ml wody
1 łyżeczka suszonego tymianku do posypania
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki i 100 ml letniej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać pomidory, przyprawy i zioła. Zamieszać. Wlać oliwę, wyrośnięty rozczyn. Wyrabiając, dolewać stopniowo resztę letniej wody. Wyrabiać ciasto hakiem przez około 8 minut, do momentu, aż będzie gładkie, uformuje się w kulkę jednak pozostanie leciutko klejące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Lekko spłaszczyć, przykryć i pozostawić do napuszenia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik, funkcja góra-dół, 220 stopni. Wyrośnięte bułki lekko spryskać letnią wodą, posypać serem i oprószyć suszonym tymiankiem. Piec około 25-30 minut lub do wyraźnego koloru.
Smacznego!
Po prostu boskie????
Dziękuję 🙂