Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Znacie moje motto – „tydzień bez drożdżowego, tygodniem straconym”. Oczywiście nie będę Was męczyć co tydzień nowym przepisem na kolejne drożdżowe, ale raz na jakiś czas pojawić się musi. Tym razem będzie w wersji wytrawnej z pysznym, zielonym pesto. Sezon na pewne smaczne i zdrowe zielsko trwa więc… zapraszam na drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim!
Z ciastem idealnie się pracuje. Jest miękkie, pięknie wyrasta i łatwo się wałkuje. Upieczone bułeczki długo zachowują świeżość, choć najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Jeśli chodzi o nadzienie, to tym razem zagramy w zielone! Pyszny, aromatyczny czosnek niedźwiedzi, z którego zostało ukręcone pesto z dodatkiem orzechów idealnie się nadaje. Do tego odrobina parmezanu i mamy połączenie idealnie.
Jeśli nie lubicie czosnku, możecie zamienić go na bazylię, pietruszkę lub nawet szpinak. Spróbujcie koniecznie!
[Przy okazji przypominam, że pozostałe przepisy z czosnkiem znajdziecie tutaj].


Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g miękkiego masła
200 ml letniego mleka

Pesto z czosnku niedźwiedziego:

100 g świeżego czosnku niedźwiedziego
30 g orzechów włoskich
100 ml oliwy
płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
40 g startego twardego sera (np. parmezanu)
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

Mąkę przesiać. Z połowy mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać resztę mleka i wsypać sól. Wyrabiając, dodawać po kawałku miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne (w razie potrzeby dolać więcej mleka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować pesto. Czosnek przepłukać i dobrze wysuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni (należy uważać, by ich nie przypalić). Do rozdrabniacza dać czosnek, przestudzone orzechy i sól. Miksując, powoli dolewać oliwę. Miksować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 60 cm. Całość posmarować pesto i posypać połową starego sera (ser można również wmieszać do pesto). Złożyć na pół, krótszymi bokami do siebie. Docisnąć i pociąć na 12 równych, poziomych pasków. Każdy z nich złożyć na pół, skręcić i zlepić końcówki.
Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać resztą startego sera. Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół.

Smacznego!

 

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)