Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Znacie moje motto – „tydzień bez drożdżowego, tygodniem straconym”. Oczywiście nie będę Was męczyć co tydzień nowym przepisem na kolejne drożdżowe, ale raz na jakiś czas pojawić się musi. Tym razem będzie w wersji wytrawnej z pysznym, zielonym pesto. Sezon na pewne smaczne i zdrowe zielsko trwa więc… zapraszam na drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim!
Z ciastem idealnie się pracuje. Jest miękkie, pięknie wyrasta i łatwo się wałkuje. Upieczone bułeczki długo zachowują świeżość, choć najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Jeśli chodzi o nadzienie, to tym razem zagramy w zielone! Pyszny, aromatyczny czosnek niedźwiedzi, z którego zostało ukręcone pesto z dodatkiem orzechów idealnie się nadaje. Do tego odrobina parmezanu i mamy połączenie idealnie.
Jeśli nie lubicie czosnku, możecie zamienić go na bazylię, pietruszkę lub nawet szpinak. Spróbujcie koniecznie!
[Przy okazji przypominam, że pozostałe przepisy z czosnkiem znajdziecie tutaj].


Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g miękkiego masła
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli

Pesto z czosnku niedźwiedziego:

100 g świeżego czosnku niedźwiedziego
30 g orzechów włoskich
100 ml oliwy
płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
40 g startego twardego sera (np. parmezanu)
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

Mąkę przesiać. Z połowy mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać resztę mleka i wsypać sól. Wyrabiając, dodawać po kawałku miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne (w razie potrzeby dolać więcej mleka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować pesto. Czosnek przepłukać i dobrze wysuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni (należy uważać, by ich nie przypalić). Do rozdrabniacza dać czosnek, przestudzone orzechy i sól. Miksując, powoli dolewać oliwę. Miksować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 60 cm. Całość posmarować pesto i posypać połową starego sera (ser można również wmieszać do pesto). Złożyć na pół, krótszymi bokami do siebie. Docisnąć i pociąć na 12 równych, poziomych pasków. Każdy pasek złożyć na pół, zapleść w warkocz i porządnie zlepić końcówkę.
Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać resztą startego sera. Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół.

Smacznego!

 

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

  1. Anna mówi:

    Zrobiłam bułeczki, wyszły wyśmienite! Dziękuję! Ale sama musiałam kombinować, bo nie znalazłam informacji o ilości soli (w skladzie nie ma, w tekście nagle się pojawia sól). Oprócz tego dla takiego amatora jak ja, przydała by się informacja o tym jak długo ciasto ma wyrastać na różnych etapach. Oprócz tego nie umiałam uformować bułeczek według przepisu, robiłam krok po kroku i wychodziły mi takie skręcone oponki 😂 Może dasz jakieś zdjęcia tego formowania bułeczek?

    • SylwiaSM mówi:

      Dziękuję! Faktycznie zapomniałam dopisać. 1 łyżeczka wystarczy na taką ilość mąki (już dopisałam). Następnym razem dołączę zdjęcie jak je formować. Mimo problemów, cieszę się bardzo, że smakowały! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *