Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy to klasyk, który pojawia się na stole nie tylko podczas Ramadanu. To kolejny przepis, która udowadnia, że ta kuchnia wcale nie jest taka trudna! Co ciekawe, kolejny raz przyczynia się do tego marchewka, która jest uwielbiana przez Marokańczyków.
Niedawno pokazałam Wam jak przygotować wytrawną wersję sałatki z marchewką (klik po przepis), a dzisiaj zaprezentuję wersję na słodko. Tym razem marchewkę dopełnia świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, miód (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub po prostu cukrem), cynamon i …woda z kwiatu pomarańczy.
Najlepiej smakuje schłodzona i świetnie zastąpi jakiś słodki, mniej zdrowy deser.
W Maroku bardzo często występuje w wersji z cukrem pudrem, jednak ja zdecydowanie wolę posłodzić ją miodem.
Na koniec dodam, że wody z kwiatu pomarańczy nie da się niczym zastąpić. Możecie ją pominąć, jednak robi ona doskonałą robotę (nie tylko w tym przepisie, w każdym z jej zastosowaniem). Naprawdę polecam zakupić butelkę (a najlepiej więcej ;)) tego pachnącego cuda, bo dodaje ona niezwykłego smaku i aromatu.
Spróbujcie koniecznie! Zobaczycie, że przekonacie do marchewki nawet tych, którzy za nią nie przepadają!


Składniki na 2 porcje:
200 g obranej marchewki
250 ml swieżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
listki świeżej mięty do dekoracji

Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać cynamon i wymieszać. Następnie wlać sok, miód oraz wodę kwiatową. Dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzoną sałatkę przełożyć do szklanek, przyozdobić miętą i podawać.

Smacznego!

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *