Babka fale Dunaju

Chyba każdy tak ma, że zobaczy jakiś przepis i od razu chce go wypróbować. Tak było ze mną i przepisem na tę babkę. Gdy zobaczyłam go na jednej z niemieckojęzycznych grup na Facebooku, dałam sobie góra dwa dni… i oto efekty!
Powiem Wam szczerze, że zauroczyła mnie do tego stopnia, że nie zmieniłam w niej nic oprócz ilości cukru (i bardzo dobrze, że dałam go mniej ;)).
Chyba każdy zna ciasto Fale Dunaju. Efektowne, proste i pyszne. Z tą babką jest podobnie. Pracy przy niej niewiele, ale efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejsze oko i podniebienie. W babkowej wersji  zamiast kremu maślano-budyniowego znajdziemy pyszne nadzienie serowe. Samo ciasto (proste, ucierane) jest bardzo wilgotne i możecie je wykorzystać nawet do zwykłej babki marmurkowej (choć przepis na pyszną, dużą babkę marmurkową znajdziecie tutaj). Całość dopełniają kwaśne wiśnie, które robią tutaj niezłą robotę.
Musicie koniecznie wypróbować! A może będzie to idealna babka na zbliżające się Święta Wielkanocne? Koniecznie spróbujcie… Pycha!


Składniki na formę o pojemności 2,2 l : 
Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka wiśni ze słoika

Nadzienie serowe:
200 g sera z wiaderka
40 g miałkiego cukru
1 jajko
10 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy + odrobina bułki tartej lub mąki
roztopiona czekolada

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki umieścić w misce. Mieszać do uzyskania gładkiej masy (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej). Odłożyć na bok.
W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Zmiksować na jasną, puszystą masę. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodać po kolei jajka. Po chwili wsypać przesianą wraz z proszkiem mąkę oraz sól. Zmiksować na gładko.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mleko i kakao, dobrze wymieszać, do drugiej zaś ekstrakt waniliowy.
Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą.
Na spód formy nałożyć naprzemiennie po 3 kopiaste łyżki ciemnego i jasnego nadzienia. Lekko zamieszać do zmieszania kolorów. Ciasto wyciągnąć lekko na boki foremki (przy kominie również) na środku tworząc wgłębienie. W powstałe miejsce dać nadzienie serowe i ułożyć na nim 3/4 wiśni. Położyć drugą warstwę ciasta w dokładnie taki sam sposób jak uprzednio (naprzemiennie, następnie lekko zamieszać kolory). Pozostałe wiśnie delikatnie wcisnąć w wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub do suchego patyczka. Gotową babkę pozostawić w formie na około 10 minut, a następnie wyłożyć na kratkę. Ostudzoną polać roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować.

Smacznego!

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Babka fale Dunaju

  1. Aleksandra Strzelecka mówi:

    Znam to ciasto! Uwielbiam je robić i zajadać. I dokładnie z wiśniami.

  2. Ewa mówi:

    Muszę taką zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)