Pyszne i chrupiące bułki bez drożdży

Z uwagi na obecną wirusową sytuację w sklepach zaczęło brakować drożdży. Zaczęliście pisać do mnie z prośbą o udostępnienie przepisu na domowe pieczywo, które można upiec bez nich. Nie chciałam wrzucać byle jakiego przepisu, żeby tylko szybko spełnić Wasze prośby. Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję i dopiero jak uznam, że bułki są na tyle dobre, by mogły się tutaj pojawić, to … się pojawią. I nadeszła ta chwila! Po 4 dniach testów w końcu mogę to napisać: mam dla Was przepis, z którego będę korzystać nawet wtedy, kiedy drożdży będzie pod dostatkiem!
Bułki są idealne. Z wierzchu bardzo chrupiące, w środku zaś miękkie. Przygotujecie je dosłownie w 5 minut.
Czy słonecznik jest w nich niezbędny? Nie, można go pominąć, jednak moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakują z jego dodatkiem. Najlepsze jeszcze lekko ciepło, z masłem i domowym dżemem… Polecam bardzo!

bułki bez drożdży, bułki z proszkiem do pieczenia, szybkie bułki,
Składniki na 7 bułek:
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki (z lekką górką) sera białego z wiaderka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml oleju
1,5 łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika + pół szklanki do obsypania
260 ml wody

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, funkcja góra-dół.
Do misy miksera przesiać białą mąkę wraz z proszkiem. Dodać resztę składników i zagnieść nieco klejące się ciasto.
Słonecznik wysypać na talerzyk. Lekko zwilżonymi dłońmi uformować 7 bułeczek. Wierzch każdej z nich przycisnąć do słonecznika tak, aby porządnie przykleił się do ciasta.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!

bułki bez drożdży, szybkie bułki, bułki z proszkiem do pieczenia

 

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *