Dzisiaj będzie po… marokańsku. Tak wiem, te małe paszteciki wywodzą się z kuchni francuskiej, ale do tego stopnia podbiły marokańskie imprezowe i ramadanowe stoły, że stały się jedną z popularniejszych przekąsek.
Vol-au-vent można kupić gotowe (lub do dopieczenia), spakowane po kilka sztuk w foliowym woreczku. Sprzedawane są w większych sklepach i na małych straganach na souku. Oczywiście można je też zrobić samemu i to bez wylewania siódmych potów podczas wałkowania domowego ciasta francuskiego.
Powszechnie uważa się, że vol-au-vent powinno składać się z kilku zlepionych ze sobą krążków, z których ostatnie dwa są z dziurką. Upieczone, tworzą jakby miseczkę, do której ląduje gorące nadzienie. Ja się tej zasady nie trzymam, jeśli pakuję do nich między innymi taką sałatkę z tuńczykiem. Zlepiam wówczas tylko dwa krążki – jeden pełny, drugi z dziurką.
W Maroku jednym z popularniejszych nadzień do vol-au-vent jest prosta sałatka z tuńczykiem, zwykle z dodatkiem cebuli, kukurydzy, oliwek i zieleniny. Można ją szybko przygotować, co jest wielkim plusem w Ramadanie. Dodam, że pałaszowany jest zwykle na zimno.
Polecam spróbować, bo to naprawdę fajna i dość szybka przekąska, idealna na imprezę.
Po więcej ramadanowych inspiracji zapraszam tutaj.
Vol-au-vent z tuńczykiem – przepis:
Składniki na około 15 sztuk (w zależności od wielkości, moje miały Ø 5,5 cm):
1 opakowanie ciasta francuskiego
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki kukurydzy z puszki
kilka ciemnych oliwek
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki (ja mieszam z kolendrą)
sól i pieprz do smaku
starty ser żółty
1 roztrzepane jajko do posmarowania krążków
Z gotowego ciasta wyciąć parzystą liczbę krążków (okrawki zagnieść, rozwałkować i schłodzić – dopiero potem wycinać krążki). W połowie wyciąć środek. Pełne krążki posmarować jajkiem i nałożyć na nie te z dziurką. Środek nakłuć kilka razy patyczkiem do szaszłyków lub malutkim widelczykiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia.
Jeśli podczas pieczenia środki vol-au-vent wyrosły, należy je wgnieść do środka łyżeczką.
Przygotować sałatkę.
Tuńczyka odcedzić, dodać kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone oliwki i zieleninę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Napełnić vol-au-vent sałatką i posypać startym serem.
Smacznego!