Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem

Najprostszy przepis marokański, który pojawił się na blogu do tej pory! Mało tego, nie ma w nim nic typowo marokańskiego (np. jakiejś wyszukanej przyprawy), więc nie ma wymówek, że nie zrobicie! Musicie… zwłaszcza jeśli nie lubicie mizerii ze śmietaną i uwielbiacie poczuć natychmiastowe orzeźwienie.
Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem, to taka mizeria z Maroka. Prosta, szybka, smaczna i niesamowicie orzeźwiająca. Przed podaniem musi być obowiązkowo schłodzona. Idealna jako przystawka lub po prostu zdrowa przekąska. Nie bójcie się połączenia tymianku z ogórkiem – tworzą idealną parę.
Ja ogórki ścieram na dużych oczkach tarki, jednak najpopularniejsza wersja to ta starta na średnich oczkach.
Na koniec jeszcze kilka słów odnośnie tymianku. W Maroku tymianek nazywany jest zaatarem i nie mylcie go proszę z  zaatarem środkowschodnim. Tam bowiem pod tą nazwą kryje się mieszanka tymianku, prażonego sezamu, sumaku i jeszcze kilku przypraw w zależności od regionu.


Składniki: 
500 g ogórków
1 łyżeczka suszonego tymianku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wymyte ogórki obrać i zetrzeć na tarce (na dużych lub średnich oczkach). Dodać tymianek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Podawać porządnie schłodzoną jako przystawkę lub przekąskę.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *