To już ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Moja poprzednia kurkowa propozycja – gofry ziemniaczane z sosem kurkowym (klik) jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów. Mam nadzieję, że i ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje dosłownie 20 minut.
Lubię sałatki z chrupiącymi, surowymi warzywami. Dlatego w tym przepisie chrupie zarówno papryka jak i cebula, marchewka i cukinia. Świetnie sprawdzi się w roli sałatki do pudełka.
Poza sezonem, kurki możecie zastąpić pieczarkami lub boczniakami. Kaszę orkiszową również możecie zamienić na Waszą ulubioną. Polecam bardzo!
Składniki (na 2-3 porcje):
100 g kaszy orkiszowej
200 g oczyszczonych kurek
1 łyżka masła
1 filet z kurczaka
1,5 papryki (najlepiej mix kolorów)
1 średniej wielkości cebula czerwona
2 średnie marchewki
1 mała cukinia
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W osobnym garnku ugotować drobno pokrojonego fileta z dodatkiem soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone kurki i dusić do miękkości. Zdjąć z palnika, dodać ugotowaną kaszę i zamieszać. Następnie dodać fileta i drobno pokrojone warzywa. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Smacznego!