Pyszna, prosta i bardzo szybka sałatka. Smaki dość różne, ale tworzą bardzo smaczną całość. I wiecie co? Ja właśnie takie sałatki lubię. Takie, które zaskakują połączeniem smaków.
Sezon na figi trwa, więc nie mogłam się jej oprzeć. Baza z rukoli i mięty, do tego grillowany ser halloumi, pomarańcze i chipsy z salami. Niebo w gębie!
Zamiast halloumi świetnie sprawdzi się nasz rodzimy oscypek, więc możecie zamieniać. Natomiast chipsy z salami możecie zastąpić chrupiącymi plasterkami boczku.
Polecam Wam bardzo jeśli lubicie takie połączenia smakowe!
Składniki dla 2 osób:
2 garści rukoli
3 gałązki świeżej mięty
5 fig
1 duża pomarańcza
250 g sera halloumi
2 łyżki oliwy
kilka cienkich plasterków salami
Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć pokrojony w grubsze plastry halloumi i grillować po kilka minut z każdej strony.
Na drugiej patelni (bez tłuszczu) podsmażyć plasterki salami do chrupkości.
Pomarańczę obrać i wyfiletować. Pokroić w niewielkie plasterki.
Na półmisku ułożyć rukolę wymieszaną z listkami mięty. Skropić oliwą i wymieszać. Poukładać ser, pokrojone figi, pomarańcze i posypać chipsami z salami.
Smacznego!
Trochę pozmieniałam pod nasze gusta smakowe- zamiast salami dałam szynkę w stylu parmeńskiej, zamiast haloumi oscypek i odjęłam listki mięty. Do swojej porcji dolałam jeszcze odrobinę sosu balsamicznego. Wyszło przepysznie 😀
No i super! Ja sama zawsze zmieniam pod swoje smaki 🙂
Z oscypkiem też robię i wiem, że nadaje się idealnie 🙂 Pozdrawiam