Orzeszków nikomu przedstawiać nie trzeba. Szkoda jednak, że zostały na stałe wpisane w bożonarodzeniowe menu, a tymczasem mogą stanowić przepiękną ozdobę wielkanocnego stołu.
Pozwólcie więc, że je zapowiem: Panie i Panowie, przed Wami orzeszki w wielkanocnej odsłonie!
Tak, wiem – barwniki to chemia… Jednak wychodzę z założenia, że jeśli zjem ciasto lub ciastko z dobrej jakości barwnikiem 2-3 razy w roku, to świecić nie będę. Zdecydowanie więcej chemii jest we wszystkich „codziennych” produktach, daniach w proszku, marketowym pieczywie, vegecie itp. Wybór oczywiście pozostawiam Wam.
Wracając do kolorowych, wiosennych orzeszków, to powiem Wam, że na każdym robią wrażenie i to nie tylko wizualne, ale i smakowe. Ja nadziewam je jednym z moich ulubionych kremów na bazie mascarpone, nutelli i prażonych migdałów (podobno w Święta się nie liczy kalorii, prawda?;)). Smakiem bardzo przypomina mi ferrero rocher. Ten krem nadaje się również do przełożenia tortu, wypełniania babeczek czy tart. Coś mi się zdaje, że spróbujecie i … przepadniecie!
Do ciasta nie dodaję dużej ilości cukru, ponieważ (jak dla mnie) krem jest już wystarczająco słodki. Możecie nieco zwiększyć ilość cukru, jeśli lubicie sobie dosłodzić! Polecam bardzo!
[Jeśli chodzi o kolory barwników, to użyłam: Wilton – królewski niebieski, świąteczna czerwień, fioletowy, pomarańczowy, żółty cytrynowy oraz PME w kolorze limonki (wszystkie w żelu)].
Składniki na około 65 orzeszków:
180 g mąki pszennej
180 g mąki krupczatki
250 g masła
1/2 łyżeczki proszku
130 g szklanki miałkiego cukru
2 jaja
barwniki spożywcze
Krem „ferrero rocher”
250 g serka mascarpone
4 kopiaste łyżki kremu czekoladowego typu nutella
1/2 szklanki posiekanych, uprażonych na suchej patelni migdałów
Mascarpone wymieszać z nutellą. Dodać uprażone i pokrojone na mniejsze kawałki migdały.
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone, zimne masło oraz jajka. Szybko zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 6 równych części (lub więcej). Do każdej dodać odrobinę barwnika i ponownie zagnieść (można niedokładnie, powstanie wówczas marmurkowy wzór). Uformowane i zafarbowane kulki owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie odrywać małe kawałki i wypiekać na patelni do orzeszków lub w opiekaczu. Ostudzone wypełnić kremem i złożyć w całość.
Smacznego!