Wilgotna babka marmurkowa na krupczatce (bez mleka)

Uwielbiam babki, ale jestem w stosunku do nich wymagająca. Wszystko zniosę, ale nie znoszę, gdy ciasto jest zbyt suche. Ta taka nie jest i dlatego jest jedną z moich ulubionych. Gości u mnie zarówno na co dzień jak i od święta. Idealna na Wielkanoc. Duża, podzielna i bardzo pyszna. Do jej … czytaj dalej

Wielkanocne rogaliki krucho-drożdżowe z całym jajkiem

Powiem Wam, że te rogale to mają jaja! I to nie byle jakie… rozmiar M ;). Idealne na Wielkanoc, ale świetnie sprawdzą się też do „zwykłego” barszczu czerwonego, zamiast pasztecika czy kapuśniaczka. Pracy z nimi niewiele, a efekt zaskoczy każdego. Do przepisu wykorzystałam moje ulubione ciasto krucho-drożdżowe. Rogaliki są chrupiące, … czytaj dalej

Królik w śmietanie z pieczarkami, marchewką i rozmarynem

Niebo w gębie! Delikatne, królicze mięso, śmietanowy sos z rozmarynem i wędzoną papryką oraz kawałki pieczarek i marchewka. Przepis idealny! Co tu dużo pisać… Musicie spróbować i to jak najszybciej! Królik to jedno z niewielu mięs, których wcześniej nie marynuję. Lubię poddusić je z cebulą i czosnkiem, żeby delikatnie przeszło … czytaj dalej

Kaczka pieczona z tymiankiem i goździkami

Moja mama robi tę kaczkę już od lat i zawsze tak samo smakuje – wyśmienicie! Jest aromatyczna, z wierzchu chrupiąca, a w środku bardzo soczysta.  Najsmaczniejsza z kluskami śląskimi i lekko podgrzaną czerwoną kapustą z jabłkiem. W pieczonej kaczce zakochałam się podczas pobytu w Pradze, gdzie nieopodal Mostu Karola, w … czytaj dalej