Niebo w gębie! Delikatne, królicze mięso, śmietanowy sos z rozmarynem i wędzoną papryką oraz kawałki pieczarek i marchewka. Przepis idealny! Co tu dużo pisać… Musicie spróbować i to jak najszybciej!
Królik to jedno z niewielu mięs, których wcześniej nie marynuję. Lubię poddusić je z cebulą i czosnkiem, żeby delikatnie przeszło ich smakiem, a potem pochłonęło mix pozostałych smaków z sosu i dodatków. Tak mi smakuje najbardziej. I powiem Wam, że nie tylko mnie… Ten przepis to absolutny hit w moim domu. Polecam nie tylko na odświętny obiad, ale i na co dzień… ot tak, żeby popieścić kubki smakowe ;).
Składniki na połowę królika:
1/2 królika podzielona na części
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
5 małych marchewek
10 niewielkich pieczarek (polecam brązowe)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
150 ml śmietany 30 %
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
świeżo zmielony pieprz
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać 1,5 łyżki masła, startą na średnich oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić i po chwili dodać 5 łyżek bulionu oraz kawałki królika. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu przewracając, około 10 minut.
Następnie dodać przyprawy i resztę bulionu. Gotować kolejne 20 minut (cały czas na wolnym ogniu, pod przykryciem).
W międzyczasie na osobnej patelni przesmażyć na reszcie masła pokrojone pieczarki. Gdy puszczą już sok, dodać do nich pokrojoną marchewkę. Całość chwilkę posmażyć.
Pieczarki wraz z marchewką dodać do królika, wlać śmietankę i dusić do miękkości, od czasu do czasu przewracając mięso (mój królik był dość spory, zajęło mi to godzinę).
Sos sam się zredukuje, jednak nie zrobi się bardzo gęsty. Ja go dodatkowo nie zagęszczam, ponieważ danie podaję z makaronem i lubię gdy makaron „wciągnie” sos.
Smacznego!
Witam, czy można przygotowac to danie tez z innym mięsem np.drób lub indyk? Dodam, że robilam juz z królikiem było pyszne ?
Witam! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Sos będzie pasował również do drobiu, śmiało proszę próbować. Pozdrawiam!
Królika z powyższego przepisu wykonalam po raz pierwszy podczas Swiat Wielkanocnych. Gdyby nie przepis Sylwi, chyba do tej pory nie wiedziałabym jak smakuje królik, a muszę napisac, ze jest „boski”. Ten sos…..niebo w gębie -polecam
Zawsze musi być ten pierwszy raz. Cieszę się, że Twój był udany i smaczny 😉