Sałatka z rukolą, pieczonymi burakami i panierowanymi jajkami

Ta sałatka to połączenie różnych smaków, które tworzą idealną całość. I choć wiem, że rukola ma swoich przeciwników, to w tej sałatce nie wyobrażam sobie innego zielska :). Jest dość szybka w przygotowaniu po warunkiem, że mamy upieczone już wcześniej buraki. Można dodać ugotowane, ale z pieczonymi smakuje znacznie lepiej. Panierowane jajka są strzałem w dziesiątkę, a dodatek pomarańczy świetnie orzeźwia. No nie odpuszczę! Musicie spróbować ;).

Składniki dla 3 osób:
3 garście rukoli
1/2 opakowania sera typu feta (około 130 gr)
1 duża pomarańcza
garść orzechów włoskich
3 ugotowane na twardo jajka
2 średniej wielkości upieczone buraki *
6 łyżek oliwy
olej do smażenia

Panierka:
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka sezamu
szczypta soli
szczypta chilli lub papryki

* Buraki piekę w 180 stopniach do miękkości, czas oczywiście zależy od wielkości korzeni. Następnie studzę, obieram i kroję na cząstki.

Suche składniki na panierkę wymieszać w miseczce, w drugiej zaś roztrzepać jajko. Ugotowane jaja panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienia.
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę, wyfiletować i pokroić na cząstki.
Rukolę rozłożyć na półmisku, dodać pokrojone buraki, kawałki pomarańczy, orzechy oraz ser feta. Całość polać oliwą i posypać startą skórką pomarańczową. Na środku ułożyć panierowane jaja.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *