Błyskawiczne pierniczki (od razu miękkie)

pierniczki od razu miękkie, szybkie pierniczki, miękkie pierniczki, łatwy przepis na pierniczki, ciasteczka na Boże Narodzenie

Chyba większość z nas zna to uczucie, kiedy pomimo wkładania plasterków jabłek do puszki z pierniczkami, nie chcą one mięknąć i spokojnie można nimi przybijać gwoździe… Choć nie ukrywam, że dla mnie nie stanowiło to nigdy problemu (lubię sobie zamoczyć takiego chrupiącego, twardego pierniczka w kawie) to wiem, że wiele … czytaj dalej

Marokańska pastilla z owocami morza

ciasto filo przepis, krewetki, kalmary, kuchnia arabska, kuchnia marokańska, blog, przepis

Kilka miesięcy temu, kiedy na blogu pojawił się przepis na pastillę z kurczakiem (klik jeśli jesteście go ciekawi) obiecałam Wam, że z czasem pojawi się przepis na wersję z owocami morza. Właśnie nadszedł ten czas! Zapraszam więc wszystkich tych, którym niestraszne są wszelkie owoce morza (w tym jakże znienawidzone krewetki, … czytaj dalej

Serniko-baklava (sernik na cieście filo)

baklava cheescake, sernik, baklava, sernik a'la baklava, sernik na ciaście filo, sernik z orzechami, serniko-baklava

Tak z ręką na sercu to ten przepis nie wymaga długiego wstępu… Powinnam napisać tylko „róbcie, bo pycha” ;). No ale wiecie już, że ja nie lubię takich wstawiać takich „suchych” przepisów. Wstęp musi być i kropka. Dzisiaj mam dla Wam coś wyjątkowego. Serniko-baklava – jak sama nazwa wskazuje to … czytaj dalej

Nadziewane daktyle medjool

daktyle medjool, nadziewane daktyle, daktyle z migdałami

Uwielbiam daktyle. Nie odmówię sobie żadnego ciasteczka, które w środku skrywa choćby odrobinę pasty daktylowej. Zawsze kiedy jesteśmy w Maroku, to podziwiam je na souku. Mąż się ze mnie śmieje, ile razy będę robiła zdjęcie daktylom… Bo robię je zawsze, czasem nawet kilka jednego dnia 😉 Zawsze dostrzegam w nich … czytaj dalej

Marokański batbout w stylu panini

panini, batbout, kuchnia marokańska, marokański chleb

Marokański chlebek w nowej, nieco nowoczesnej odsłonie. Niektórzy z Was zapewne wiedzą, że batbout to rodzaj marokańskiego chlebka z patelni. Przepis na jego tradycyjną wersję był pierwszym przepisem na blogu i znajdziecie go tutaj.  Z czasem na stronie pojawiły się różne inne wersje – od nadziewanej sałatką z tuńczykiem (klik) … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka sezamowe „babouche”

moroccan cookie, ciasteczka marokańskie, sezamowe, halwa marocaine

Przepis na jedne z prostszych, tańszych i … pyszniejszych ciasteczek marokańskich w końcu doczekał się publikacji na blogu. W Maroku te ciasteczka cieszą się ogromną popularnością. Można je kupić na souku, w cukierni lub po prostu zrobić je samemu tym bardziej, że składniki są ogólnodostępne i tanie. Jedynym składnikiem, który … czytaj dalej

Gniazdka kadayif z puddingiem mahalabia (kataifi)

kadayif, kataifi, nitki filo, ciasto filo

Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję kadayif w duecie z mlecznym puddingiem, zwanym mahalabia. Będzie prosto, pysznie i arabskim stylu. Ale zacznijmy od wyjaśnień, bo zapewne nie dla wszystkich z Was te nazwy są jasne i klarowne. Kadayif, kataifi, anielskie włosy – nie ważne jak ktoś je nazwie, ale ważne … czytaj dalej

Babka czekoladowo-różana

babka czekoladowa, babka czekoladowo-różana, woda różana, nordic ware crown pan

Gdybym miała zrezygnować ze wszystkich ciast (oczywiście oprócz drożdżowego ;)) i móc piec tylko jeden rodzaj do końca życia, to wybrałabym właśnie babki. Uwielbiam je piec, uwielbiam je jeść i uwielbiam na nie patrzeć. Widok żadnego innego ciasta nie sprawia mi takiej ogromniej radości. Nie wiem, może to już jest … czytaj dalej

Marokańska pastilla z kurczakiem

pastilla, bastela, kuchnia marokańska, blog, przepisy

Pastilla z kurczakiem to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych odświętnych dań w kuchni marokańskiej. Mówiąc o potęgach kuchni Maghrebu nie sposób o niej nie wspomnieć. Jednak czy sława i „moc” tego dania sprawia, że wszyscy ją uwielbiają?  No nie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – pastilla z kurczakiem to danie tylko … czytaj dalej

Marokańska jawhara (mleczna pastilla)

jawhara, kuchnia marokańska, blog, przepis

Ojj te marokańskie słodkości. Czasem się śmieję, że w Maroku Tłusty Czwartek mógłby być codziennie, bowiem jest słodko, tłusto (bo zwykle słodkości smażone są na oleju) i kalorycznie na co dzień. Taki już urok tych specjalności. Ale, ale! Skoro za dwa dni świętujemy Ostatki, to trzeba pomyśleć o tym, jak … czytaj dalej