To chyba pierwszy taki przepis na blogu… Całkiem fit! Muffiny owsiane bez cukru – idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przekąska. Jeśli jesteście fanami owsianki, to musicie ich spróbować, bowiem smakują tak, jak zapieczona owsianka z bananami.
Nie są to na pewno puszyste muffinki, które otrzymalibyśmy ze zwykłej mąki. Są ciężkie, lekko wilgotne i nieco ciągnące. Zjecie jedną i gwarantuję, że sobie pojecie. Skład jest bardzo prosty – pełnoziarniste płatki owsiane, jajka, banany, suszone śliwki i żurawina. Można kombinować i dodawać różne suszone owoce, np. morele czy rodzynki. Najlepiej skomponować zestaw, który Wam najbardziej będzie smakować. Pamiętajcie jednak, że im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze muffiny otrzymacie. Jeśli jednak wciąż będzie za mało słodyczy jak na Wasze łasuchowe podniebienia, możecie je dosłodzić miodem.
Polecam bardzo! Świetne sprawdzają się jako pudełkowa przekąska.
Składaniki na 12 sporych muffinek:
340 g pełnoziarnistych płatków owsianych
300 g dojrzałych, obranych bananów
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jaja
365 ml mleka
garść żurawiny
5 suszonych śliwek
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 2-3 łyżki miodu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Do miski wbić jaja, dodać mleko i rozgniecione banany. W drugiej misie połączyć suche składniki i drobno pokrojone suszone owoce. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.
Formę na muffiny dobrze natłuścić. Napełniać ciastem aż po sam brzeg. Piec około 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!