Tagine mderbel ze smażonym bakłażanem i ciecierzycą

Dzisiaj zabieram Was w smakową podróż do Marrakeszu – jednego z najbardziej kolorowych i tętniących życiem miast, które co roku przyciąga turystów z całego świata.  To „czerwone miasto” znane jest nie tylko z placu Jemaa El- Fnaa, na którym skosztujecie zupy ze ślimaków, napijecie się (najlepszego na świecie!) soku z pomarańczy oraz zapoznacie się z marokańskim folklorem. Marrakesz to również miasto smaków, o których dzisiaj będzie mowa.
Tagine mderbel jest dość specyficzne. Nie wrzuca się wszystkiego od razu do glinanego gara i idzie czytać książkę. W tym przypadku trzeba się trochę napracować. Kiedy w tajine gotuje się mięso w sosie z cebulą, pomidorami i przyprawami, na patelni obok smaży się bakłażan, a w osobnym garnku gotuje ciecierzyca. Kiedy mięso jest już miękkie, a sos wyraźnie zredukowany, łączy się je z pozostałymi składnikami i pozwala się im chwilę razem pogotować. W tym czasie smaki się połączą, by stworzyć jedną, smakowitą całość.
Warto poświęcić chwilę i przygotować tę potrawę. Jeśli (celowo ;)) zapomnicie namoczyć ciecierzycę na noc, nic się nie stanie, kiedy użyjecie tej z puszki. Spróbujcie koniecznie!


Składniki: 
600 g wołowiny (u mnie udziec)
1/2 szklanki suchej ciecierzycy (namoczonej w zimnej wodzie na noc poprzedzającą gotowanie)
2 cebule
2 mięsiste pomidory
2 średnie bakłażany
2 ząbki czosnku
220 ml wody
szczypta szafranu namoczonego w odrobinie wody
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
2 kopiaste łyżki posiekanej pietruszki
olej do smażenia

Namoczoną ciecierzycę odcedzić. Przepłukać, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości.
Tagine rozgrzać z oliwą. Dodać drobno pokrojoną cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Dusić około 10-15 minut aż mięso puści. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zieleninę i starte na tarce pomidory. Dolać ciepłą wodę i przykryć tagine. Od czasu do czasu zamieszać i odwrócić mięso.
Bakłażany wymyć i porządnie osuszyć. Pokroić na grubsze plastry i lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron do lekko brązowego koloru. Usmażone układać na ręczniku papierowym i dociskając od góry kolejnym arkuszem ręcznika, odsączyć z nadmiaru oleju.
Gdy mięso jest już miękkie, odlać kilka łyżek sosu i ułożyć na wierzchu bakłażana wraz z ciecierzycą. Polać odebranym sosem i pogotować ostatnie 10 minut.
Podawać posypane pietruszką w towarzystwie pieczywa.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *