Krucho-drożdżowe pierogi z kapustą, żurawiną i suszonymi śliwkami

Mam do nich słabość. Po pierwsze, to uwielbiam ciasto krucho-drożdżowe. Jest idealne do wszelkich wytrawnych wypieków. Na blogu jest już parę propozycji, więc jeśli jesteście ciekawi, to zerknijcie TUTAJ.
Jednak w tym przepisie chciałabym się skupić na …nadzieniu, które zapewne dla niektórych z Was będzie troszkę dziwne. No dobra, zgodzę się. Jeśli nie jadło się nigdy kapusty kiszonej z żurawiną i śliwkami, to ciężko sobie wyobrazić takie połączenie. Ale zapewniam Was, ze jest wyśmienite! Kwaśna kapusta, która łączy swe smaki ze słodkawą żurawiną i śliwkami, do tego nuta kminku (który nawiasem mówiąc toleruję tylko w kapuście ;)) –  to nie może źle smakować! Ale co ja mogę … Sami musicie spróbować i ocenić, czy to Wasze smaki, czy jednak nie. Ja od siebie mogę dodać tylko tyle, że te pierogi robią u mnie furorę… I robię je nie tylko na święta – są świetną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy.
Polecam bardzo! Bardzo!

pierogi wigilijne, przepisy na święta, kapusta z żurawiną, kapusta ze śliwkami
Składniki na około 20 sztuk:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
140 g miękkiego masła
100 ml letniego mleka
25 g drożdży
1 jajko + jedno żółtko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
800 g kapusty kiszonej
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
5 łyżek drobno posiekanej żurawiny
1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek

Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
kminek

Przygotować farsz. Kapustę opłukać na sicie, odcisnąć i przełożyć do rondla. Dodać przyprawy i masło. Zalać wodą do opłynięcia i gotować na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do miękkości. Odcedzić, wyjąć liście i ziele angielskie, przestudzić i drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem.  Wymieszać z pokrojonymi śliwkami i żurawiną.
Przygotować rozczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier, mleko i 2 łyżki mąki. Rozmieszać i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać jajko, żółtko i sól. Wlać rozczyn. Wyrabiając, stopniowo dodawać bardzo miękkie masło. ciasto wyrabiać około 5-6 minut na niskich obrotach. Uformować kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm (nie podsypywać mąką). Wycinać krążki o średnicy 10 cm. Na środek nałożyć kopiastą łyżkę nadzienia, zlepić. Z resztek ciasta powykrawać gwiazdki i ozdobić pierogi. Wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem, posypać delikatnie kminkiem.
Piec w nagrzanych do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, około 20-25 minut lub do wyraźnego przyrumienienia. Podawać ciepłe, choć na zimno smakują równie dobrze.

Smacznego!

wigilia, pierogi, kapusta z żurawiną, kapusta ze śliwkami, Boże Narodzenie przepisy

 

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *