Kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą

Czasem bywa tak, że idą Święta, a my nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni i pieczenie wymyślnych słodkości. Wówczas każdy szuka szybkiego, prostego i niezawodnego przepisu, dzięki któremu w kilka chwil wyczaruje domowe, pachnące ciastka, które posmakują bliskim. Dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą spełnia te wszystkie wymogi – jest niezawodny, szybki i prosty, a ciasteczka wychodzą bardzo smaczne.
Dodatki można modyfikować, w zależności od tego, co się lubi i … co się akurat ma w domu. Zamiast cynamonu można dodać do ciasta kakao (około 1 łyżkę).
Polecam bardzo! Idealne na ostatnią chwilę i smakują nie tylko w Święta!

kruche ciasteczka z żurawiną, ciasteczka na Boże Narodzenie, szybkie ciasteczka
Składniki na około 60 ciasteczek (w zależności od wielkości):
300 g mąki pszennej
100 – 120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g groszków czekoladowych
3 łyżki drobno posiekanych migdałów
5 łyżek drobno posiekanej żurawiny

Do misy miksera przesiać mąkę z proszkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać szczyptę soli, pokrojone miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Krótko zagnieść (hakiem) i przełożyć ciasto na blat. Następnie wgnieść posiekaną żurawinę, migdały i groszki czekoladowe. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połówki uformować wałek o grubości około 5 cm. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto pociąć na jednocentymetrowe plastry. Ciasteczka ułożyć na papierze w niewielkich odstępach.
Piec około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!

ciasteczka, kruche, szybkie ciastka

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *