Marokański msemen z papryką i cebulą

Skoro Christian Grey miał 50 twarzy, to i marokański msemen może mieć 50 wersji. O! A oto jedna z nich…
Kolejna „nadziana”, tym razem warzywami, więc wegetarianie się ucieszą (a jeśli masło zamieni się na olej, to i weganie się ucieszą).
Co tu dużo mówić – ja jestem fanką msemen w każdej możliwej wariacji. Uwielbiam to ciasto, uwielbiam te warstwy… uwielbiam ten smak. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście, to bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania – klik po różne przepisy.
Co znajdziemy w środku?  Paprykę (u mnie mix kolorów, żeby było ładniej ;)), cebulę, oliwę i przyprawy.  Sami widzicie, że to nie może źle smakować!
Jeśli chodzi o rozkładnie nadzienia, to są różne szkoły. Jedni rozkładają nadzienie na całości rozpłaszczonego ciasta, inni zaś kładą nadzienie tylko na środku. Ja preferuję ten drugi sposób z prostej przyczyny – nadzienie zostaje tylko na środkowej warstwie. Oczywiście to, jak ułożycie nadzienie nie wpływa na smak. Pamiętajcie tylko o jednym, by nie było go za dużo.
Jak to zwykle bywa przy przepisach z semoliną – przypominam, że semolina to nie jest kasza manna. To drobna kaszka/mączka z twardej pszenicy durum. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub dziale „kuchnie świata”.

msemen, kuchnia marokańska, kuchnia arabska
Składniki na 6 sztuk:
200 g drobnej semoliny
300 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka papryki (u mnie ostra)
300 ml letniej wody

3 łyżki masła (roztopić)
1/4 szklanki oleju

Nadzienie:
2 duże papryki
2 niewielkie cebule
5 łyżek oliwy
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chilli lub harissy
szczypta pieprzu

Przygotować nadzienie. Cebulę i paprykę bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa i przyprawy. Podsmażyć do miękkości. Odłożyć na bok do wystygnięcia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać semolinę, drożdże, sól i paprykę. Zamieszać, dolać wodę. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto.
Z ciasta uformować 12 niewielkich kulek, każdą posmarować mieszanką roztopionego masła i oleju. Blat lekko natłuścić. Rozpłaszczyć pierwszą z kulek (ciasto ma być bardzo cienkie, dłonie natłuszczone) na środku ułożyć porcję farszu (ewentualnie można rozsmarować po całej powierzchni ciasta).  Zwinąć – instrukcja  TUTAJ.
Rozpłaszczyć kolejną z kulek. Na środku ułożyć złożony msemen z nadzieniem i zwinąć, następnie lekko rozpłaszczyć. Pierwszy msemen gotowy. Czynności powtórzyć z resztą kulek.
Patelnie rozgrzać. Smażyć z kolejno bez dodatkowego tłuszczu, od czasu do czasu przewracając. Tuż po nałożeniu na patelnię warto je jeszcze trochę rozpłaszczyć.

Smacznego!

msemen, msemen z papryką, kuchnia marokańska, kuchnia marokańska blog,

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *