Chrupiące cygara ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo daje naprawdę wiele możliwości. Można z niego szybko przygotować różnego rodzaju przekąski, zarówno słodkie jak i wytrawne. Nie jest tak tłuste jak ciasto francuskie i przede wszystkim jest dużo bardziej chrupiące.
Do tej pory na blogu ukazało się już kilka przepisów z tym rodzajem ciasta i nawet pokazałam Wam, jak można zrobić domowe filo na dwa sposoby – zwyczajne, rozciągane (klik) oraz przygotowane na patelni (klik). Do cygar możecie wykorzystać jeden z tych przepisów lub po prostu kupić gotowe.
Tym razem nadzienie to klasyk. Szpinak i feta są dobraną parą i zawsze smakują wyśmienicie. Do tego podstawowe przyprawy i sukces gwarantowany. Jeśli chodzi o szpinak, to polecam użyć świeżego, jeżeli jednak jesteście skazani na mrożony, to nie zapomnijcie go porządnie odparować na patelni.
Cygara smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nam najbardziej smakują w towarzystwie barszczu. Mam nadzieję, że skusicie się i przygotujecie je w domu. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy. Polecam bardzo!
[A jeśli szukacie mniej klasycznego nadzienia do filo, to polecam ten przepis – klik].


Składniki na 15 sztuk:
15 płatów ciasta o wymiarach 20 x 35 cm
450 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
170 g sera feta
150 g masła klarowanego roztopionego
spora szczypta gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
sezam do posypania (mieszanka czarnego z białym)

Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony szpinak i chwilę posmażyć. Następnie dodać przyprawy, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje woda. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Fetę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z wystudzonym szpinakiem. Skosztować i ewentualnie doprawić (na tym etapie można dodać sól – wcześniej nie radzę tego robić, bo feta jest dość słona).
Pierwszy płat posmarować roztopionym masłem. Wzdłuż jednego z krótszych boków nałożyć kopiastą łyżkę nadzienia, następnie lekko zawinąć boki i zwinąć w cygaro. Czynność powtórzyć z pozostałymi płatami ciasta.
Gotowe cygara posmarować z wierzchu masłem klarowanym i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni  piekarniku, na środkowej szynie, funkcja góra-dół.
Podawać od razu lub jako zimna przekąskę.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Chrupiące cygara ze szpinakiem i fetą

  1. Aneta komentarz:

    Czy to ciasto to francuskie?

  2. Bogda komentarz:

    Może być szpinak mrożony,rozdrobniony?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *