Idealny przepis na rozpoczęcie sezonu! Pieprzniki jadalne lub jak kto woli – kurki, to chyba moje ulubione grzybki. Nie chyba. Na pewno. Zawsze w czerwcu, kiedy sezon na te żółte maleństwa w pełni, opróżniam jedną półkę w zamrażarce i mrożę… Pakuje ile się zmieści by przez cały rok cieszyć się ich smakiem (a dobrze przygotowane kurki do zamrożenia nie będą zbytnio odbiegały smakiem od tych świeżych).
Sos oczywiście możecie wykorzystać do wszystkiego – makaronu, klusek, ziemniaków czy mięsa.
U mnie dzisiaj wersja z młodymi ziemniaczkami (ugotowanymi i lekko podpieczonymi na patelni).
Składniki ( 3 porcje ):
400 g kurek
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mąki + odrobina zimnej wody
120 ml śmietanki ( u mnie 36 %)
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
ugotowane i podpieczone na suchej patelni młode ziemniaczki
Przy pomocy szczoteczki (ja to robię zwykle nową szczoteczką do zębów) oczyścić kurki z piasku i innych zabrudzeń. Lekko przepłukać zimną wodą. Rozłożyć na ściereczce by podeschły.
Cebulę posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem chwilkę zeszklić na masełku. Dodać grzyby (w przypadku większych egzemplarzy można pokroić na mniejsze paski). Po chwili podlać bulionem, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i zalać śmietanką. Pomieszać, zagęścić mąką i dodać pokrojony tymianek. Gotować chwilkę do momentu zgęstnienia. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!