Wegetariańska tarta ze szparagami i zieloną fasolką

Szparagi. Mogłabym je jeść non stop. Czy to białe czy zielone… Bardzo, ale to bardzo żałuję, że szparagowy sezon jest taki krótki. Czekam na nie zawsze z utęsknieniem i jak się już doczekam, kupuję jak szalona. I pomyśleć, że kiedyś wszystko, co zielone lub mama nazywała warzywem było moim wrogiem. Ale człowiek był głupi… Jednak chwali się to, że zmądrzał ;).
Mam czasem taki dzień, że od rana coś za mną chodzi i … w końcu wyląduje mi na talerzu. Chciałam coś z warzywami i z piekarnika. Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na wegetariańską tartę. Nie zabrakło w niej oczywiście białych szparagów! Dodatkowo wzbogaciłam ją zieloną fasolką, porem i pomidorkami. Całość zalana sosem jajeczno-śmietanowym i posypana mozzarellą.

tarta1

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 ml zimnej wody
szczypta soli

Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, wyrobić między palcami i pod koniec dodać zimną wodę. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Warzywa + sos:

kilka szparagów
garść zielonej fasolki szparagowej
1 średni por
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła
3 jaja
120 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 kulka mozzarelli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej na macie silikonowej, bez podsypywania mąką). Przenieść na formę do tarty (moja o średnicy 28cm). Formy do tarty nie smarujemy już masłem – ciasto jest wystarczająco tłuste. Dobrze docisnąć ciasto do brzegów, nakłuć kilka razy widelcem, położyć arkusz papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kuleczkami lub grochem. Włożyć na sam dół piekarnika i podpiec 20 minut.

Szparagi wymyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać (najlepiej obieraczką do warzyw). Wrzucić na gotującą się wodę i podgotować około 5 minut wraz z przygotowaną wcześniej fasolką ( wymytą i pozbawioną końcówek). Odcedzić. Pora pokroić na cieniutkie paseczki i lekko podsmażyć na łyżeczce masła.
W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczony wcześniej spód nakłożyć pora, fasolkę i szparagi. Zalać sosem jajecznym, posypać mozzarella i udekorować pomidorkami. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut.

tarta5

** Zanim pokroimy gotową tartę, warto poczekać 10 min żeby lekko stężała. Doskonała na ciepło i na zimno ( o ile doczeka ;)).

Smacznego!

Tarta2

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *