Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

Idealny poranek to taki, podczas którego w domu rozprzestrzenia się zapach domowego pieczywa. A gdy nie trzeba wstawać 3 godziny wcześniej by coś upiec, to już mamy pełnię szczęścia!
Dzisiaj przedstawię przepis, który może Wam to poranne szczęście zagwarantować.
To ciasto jest idealne. Super się z nim pracuje, nie wymaga wyrastania („odpoczywa” tylko tyle, ile nagrzewa się piekarnik) i smakuje wyśmienicie. Należy jednak pamiętać, by długo je wyrabiać. W robocie potrzebuje około 8-10 minut.
Rogaliki najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, z masłem i domową konfiturą. Moje są zawsze w wersji mini, bo wolę takie małe rogale, niż te zajmujące cały talerzyk. Dajce im szanse a gwarantuje, że staną się hitem Waszych rodzinnych, wspólnych śniadań!
Panie i Panowie – błyskawicznie rogaliki z makiem polecają się na pyszne śniadanie! Polecam bardzo!!!

Składniki na 24 rogaliki:
750 g mąki pszennej
2 opakowania suchych drożdży (po 7 gr)
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
225 ml mleka
225 ml wody
120 g miękkiego masła
1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka (do posmarowania)
mak

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego około 8-10 minut. Ciasto ma być gładkie, bardzo miękkie i sprężyste, nie może się kleić (mnie się jeszcze nie zdarzyło dosypywać mąki, jednak wszystko zależy od jej typu).
Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części. Kolejno, podsypując mąką, rozwałkować na duże koło o grubości około 2 mm.
Podzielić na 12 równych trójkątów. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Przykryć ściereczką na czas nagrzania się piekarnika.
Rogaliki piec w 180 stopniach, na środkowej szynie, do zrumienienia, około 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z niemieckojęzycznej grupy kulinarnej na FB

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

50 odpowiedzi na „Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

  1. Karina mówi:

    Pyszne, zrobiłam z połowy porcji. Zapisuję przepis do częstego stosowania… Pozdrawiam 😊

  2. Marienka86 mówi:

    Przepis super 🙂 połowę zrobiłam jak w przepisie, drugą połowę z nadzieniem (i sporo mniejsze). Nie wiem czy to wina mojego piekarnika, ale rogale musiałam piec dużo dłużej – te bez nadzienia i większe prawie 30 minut,te mniejsze z nadzieniem 20 minut

    • SylwiaSM mówi:

      Cieszę się, że smakowały 🙂 Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego lepiej nie sugerować się czasem podanym w przepisach. Pozdrawiam!

  3. Iwona mówi:

    Witam, zrobiłam te rogaliki dzisiaj z połowy przepisu – na sprawdzenie, używając mąki orkiszowej T450. Po rozwałkowaniu, podzieliłam ciasto na 8 dużych trójkątów. Rogaliki wyszły średnie co do wielkości (nie mini), w związku z czym wydłużyłam czas pieczenia do 20-22 minut. Piekłam z termoobiegiem. Wyszły przepyszne!! Smakują wyśmienicie na słodko, z masełkiem i konfiturą lub z masą czekoladową (wersja bardzo lubiana przez mojego męża), lub też z masełkiem i miodem☺ Pycha!! Rogaliki z tego przepisu są też bardzo pyszne na słono, np.: z szynką i serem, są po prostu idealne. To już kolejny przepis na rogaliki, który wypróbowałam, ale według mnie – najlepszy. Nie do końca więc rozumiem komentarze, że rogaliki wyszły niedobre… Przepis ten zapisuję na stałe, bo będę do niego powracać regularnie zawsze wtedy, gdy w naszym domu będziemy mieli ochotę na pyszne i naprawdę błyskawiczne rogaliki. Szkoda, że nie mogę załączyć zdjęć. Z tym odłożeniem ‚pod przykryciem’ „jedynie na czas grzania się piekarnika”, to nie blef, taki czas naprawdę wystarczy, aby delektować się mięciutkimi i pachnącymi rogalikami☺ Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis!!☺🤗

    • SylwiaSM mówi:

      Bardzo miło mi to czytać 🙂 Cieszę się bardzo, że rogaliki tak smakują 🙂 Zdjęcie zawsze możesz mi wysłać na facebooka (klik) lub na maila -> kontakt @ smakimaroka.pl
      Pozdrawiam serdecznie!

  4. Kasia mówi:

    Termoobieg?

    • SylwiaSM mówi:

      Nie, góra-dół 🙂

    • Mariola mówi:

      Tak,ja zawsze wkladam dwie blacy i pirke z termoobiegiem.Powiem wiecej: do rogalikow NIE nagrzewam piekarnika. Wkladam do zimnego zaraz po uformowaniu( rogalikow,bulek zwyklych,maslanych. Rosna w czasie podgrzewania .Pieke 180°C ok 20-25min.Sprobujcie raz,a bedziecie robic tak zawsze.Mam chora Mame wymagajaca stalej opieki wiec czas jest dla mnie skarbem

  5. Martyna mówi:

    Mnie tez wyszly glinowate, ale moje córki i tak się zajadaja. Przypuszczam ze to kwestia drożdży i mąki. Mialam drożdże z biedronki i luksusową z koroną. Następna próba będzie z delecta i maka tortowa(w zasadzie to przepis mówi tylko mąka pszenna , więc z każdą może wyjść inaczej), ale nie obiecuję czy będę pamietac żeby tu napisać 🙂 Pozdrawiam

  6. Ania mówi:

    Rogaliki wyszły świetne, pulchne i rumiane 🙂 Co prawda zrobiłam ze świeżymi drożdżami i dałam im 15 min. na wyrośnięcie przed pieczeniem. Napewno powrócę jeszcze do tego wypieku.

  7. halszka mówi:

    Niestety ale beznadziejne,do wyrzucenia -glina
    Bez jajek – ale spróbowałam

    • SylwiaSM mówi:

      Cóż, być może poszło coś nie tak, ponieważ jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu i do tej pory wszystkim się udawał. Pozdrawiam serdecznie!

  8. Avena 123 mówi:

    Przepis wygląda pysznie 😋 i łatwy jest do zrobienia. Ale jeśli nie mam miksera z misa i haków ani malaksera, to czym mogę to ciasto rozmieszac?

  9. Aśka mówi:

    Właśnie wyjęłam z piekarnika Ciasto wyszło bardzo dobre dodałam trochę modyfikacji i nadziałam je marmoladą. Pychotka .Dziękuję za przepis.

  10. Edwards mówi:

    Strzal w dziesiatke 🙂 delish. Dziekuje za przepis wspanialy.

  11. Aisha mówi:

    Moze głupie pytanie, piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany tak?

    • SylwiaSM mówi:

      Oczywiście, że musi. Jeśli byłoby inaczej, w przepisie znajdowałaby się informacja, że „wkładamy do zimnego piekarnika”. Pozdrawiam!

  12. Agnieszka mówi:

    Zabieram się do zrobienia rogalików, będą na jutro do szkoły dla córki !

  13. mala2s mówi:

    Wlasnie sie pieka.. Ale juz je uwielbiam ?

  14. Katarzyna mówi:

    Rogaliki pyszne!!!

  15. Joasia mówi:

    te rogale to Hit, nie ma przy nich wielkiej roboty, sa pyszne, robie je co drugi dzień, bo tak szybko sie zjadają polecam . zróbcie koniecznie, bo warto. pozdrawiam

  16. Aleksandra mówi:

    Dokładnie takich rogalikówszukałam. Zmalazłszy, odkryłam bogactwo potraw, a wraz z nimi bukiety smaków, pomysłów , same doskonałości. Dziękuję, że jesteś. Z pewnością nie jeden przepis wykorzystam. Pozdrawiam

    • SylwiaSM mówi:

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Jest mi niezmiernie miło, że Ci się spodobało w moich (nie tylko) marokańskich progach 🙂 Czekam więc na zdjęcia Twoich potraw! Pozdrawiam 🙂

  17. Iwona mówi:

    Przepis super. Ciasto na rogaliki robiłam w Thermomixie. Szybko i bardzo smacznie. Oczywiście prosto z pieca trafiły na stół. Mieliśmy pyszne śniadanko 🙂 Rogaliki bardzo smaczne, mięciutkie i można posypać je ulubionymi przyprawami U nas była to sól morska, czarnuszka i sezam. Polecam serdecznie ten przepis dla zabieganych lub dla tych którzy chcą szybko przygotować pyszne rogaliki na śniadanie 😉

    • SylwiaSM mówi:

      Super! Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że śniadanie smakowało! Dodatki idealne 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  18. EveLina mówi:

    i juz wstawione do piekarnia….pierwsza porcja 🙂

  19. Ania z Podlasia mówi:

    Kończę piec chleb, ale to mi w niczym nie przeszkadza zrobić i rogaliki ? ogarnę tylko się czasowo i będę dziełać

  20. Magda mówi:

    A ile swiezych drozdzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *