Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

Oto mój chleb powszedni, który nigdy mi się nie znudzi. Z czterech rodzajów mąki, ulubionymi ziarnami i z wyjątkowo chrupiącą skórką. Wypiekam go w garnku rzymskim, który powiem szczerze – nie ma sobie równych jeśli chodzi o pieczenie chleba w warunkach domowych. To zasługa pary wodnej. Zapewne słyszeliście, że jeśli wypiekamy chleb w piekarniku, należy spryskać ścianki, położyć na spodzie naczynie z wodą lub kostki lodu – to wszystko po to, aby wytworzyła się para. Jeśli macie garnek rzymski te zabiegi są Wam niepotrzebne. Wystarczy (mało tego, zawsze należy to robić, niezależnie co w nim pichcicie) zamoczyć go w wodzie na około 30 minut. Podczas pieczenia woda, która nagromadziła się w ściankach naczynia paruje i to właśnie dzięki niej otrzymujemy pyszną i chrupiącą skórkę.

Przyznam, że nie lubię białego pieczywa. Zjem, ale nie z takim smakiem jak pełnoziarniste. O sklepowym chlebie to nawet nie wspomnę, bo nie ma w nim nic dobrego (ciemne pieczywo zamiast mąki pełnoziarnistej ma tylko zwykły barwnik, by wyglądało na zdrowe…).
Jeśli jeszcze nie piekliście chleba w domu, gorąco Was do tego zachęcam. No i jeśli możecie sobie pozwolić na wydatek rzędu 50-100 zł  (w zależności od wielkości), to pędźcie do sklepu po garnek rzymski – posłuży Wam nie tylko do wypieku chleba, ale i przygotowania zdrowego, beztłuszczowego obiadu z piekarnika.
Jeśli nie macie garnka rzymskiego, bez problemu upieczenie ten chlebek w naczyniu żaroodpornym lub w zwykłych, podłużnych foremkach.

chleb3a
Składniki na bochenek o wadze około 1400gr:
600 ml letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
150 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki chlebowej
1 opakowanie (7 gr) suchych drożdży
1,5 szklanki ulubionych ziaren (u mnie dynia, słonecznik, siemię lniane, chia)
oliwa + otręby do podsypania naczynia

Wszystkie mąki wymieszać. Dodać sól, cukier i drożdże. Wlać wodę, wymieszać i na końcu dodać oliwę. Wyrobić. Gdy ciasto już będzie odchodzić od miski, dosypać ziarna i ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić, ale nie dosypywać mąki. Wyrabiać przez około 12-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. [Ja ciasto wyrabiam w automacie do chleba, ustawiam 15-minutowy program „wyrabianie ciasta”, składniki dodaję w wyżej wymienionej kolejności].
Garnek rzymski (pokrywkę także) zalać wodą do 3/4 wysokości na około 30 minut. Po tym czasie wodę wylać, osuszyć ścianki ręcznikiem kuchennym, wysmarować oliwą i porządnie wysypać otrębami.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić. Następnie łapiąc za boki ciasta, wgniatać je lekko do środka – dzięki czemu chlebek pięknie popęka. Włożyć do garnka i wstawić do zimnego piekarnika, ustawionego na 200 stopni. Wierzch można posypać otrębami. Piec około 1 h 20  minut licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Na 25 minut przed końcem ściągnąć pokrywę garnka.

Smacznego!

chleb1

chleb2 chleb4

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

59 odpowiedzi na „Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

  1. Bernard komentarz:

    Zrobiłem wg.przepisu zmieniłem drożdże instant na zwykłe „pobudzając” je do życia,smak super tylko skórka dookoła twarda,co poszło nie tak??????

    • SylwiaSM komentarz:

      Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt długi czas pieczenia. Wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej. A czy chleb był pieczony w garnku rzymskim? Jeśli nie, to radziłabym piec przez pierwsze 20-25 minut z parą, potem otworzyć drzwiczki, wypuścić parę i dopiec.

  2. Małgorzata komentarz:

    Najlepszy chleb, który samodzielnie upiekłam. Prostszy od tego na zakwasie. Po prostu super! Dziękuję za przepis, robię już drugi raz.

  3. Beata komentarz:

    czy chleb stygnie w garnku, czy należy go po upieczeniu wyjąć?

    • SylwiaSM komentarz:

      Nie, należy go wyjąć i wystudzić na desce lub jeszcze lepiej na kratce.

    • Iwona komentarz:

      Witam .Kupiłam 5 l glinianą brytfankę , czy ten przepis będzie ok czy zwiększyć porcje ? I mam piekarnik z termoobiegiem czy zmniejszyć temp ? Już mamy dosyć tych chlebopodobnych produktów i może i mi wyjdzie taki chleb bo wygląda niesamowicie.

      • SylwiaSM komentarz:

        Czy te 5l to razem z pokrywą? Jeśli tak, to proporcje bym raczej zostawiła bez zmian. Jeśli nie, to 1,5 porcji. Przy termoobiegu należy zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.

  4. Joanna komentarz:

    Chciałam użyć tylko mąki orkiszowej. Czy w związku z tym zmieni się czas pieczenia?

    • SylwiaSM komentarz:

      Nie, ale może zmienić się ilość wody. Proszę pilnować konsystencji. Należy też pamiętać o tym, że każdy piekrnik piecze inaczej. Ja zawsze podaje orientacyjnie czas pieczenia ?
      Pozdrawiam!

  5. JoMa komentarz:

    Pierwszy raz będę piekła chleb, ale zależało mi na zrobieniu go z samej mąki orkiszowej. Czy wpłynie to na czas pieczenia?

  6. veross komentarz:

    Robię chleb z Pani przepisu chyba już z dziesiąty raz – za każdym razem wychodzi PRZEPYSZNY. Dziś okazało się, że zabrakło mi cukru, ale zamiast niego dodałam miód, i chleb również upiekł się super.
    Bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • SylwiaSM komentarz:

      Bardzo się cieszę! Tylko proszę mi tu nie „paniować” 😉 Chcę, żeby na blogu panowała luźna atmosfera, więc następnym razem proszę na „Ty” 😉
      Pozdrawiam serdecznie!

  7. Anna komentarz:

    Super przepis! Chlebek wychodzi ekstra! Piekę go właśnie trzeci raz, robi furorę wśród rodziny i znajomych 🙂 Wyrasta pięknie, świetnie smakuje. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mianowicie bardzo klei mi się do rąk. Od miski odchodzi dobrze, ale ręce po wyrabianiu są pokryte warstwą ciasta, której nie da się zdjąć. Tak ma być, czy może robię coś nie tak? Wszystko wg przepisu, jedynie zamiast suchych używam zaczynu ze świeżych drożdży (30g, wodę do rozczynu zabieram z tych 600ml). Z góry dziękuję za wszelkie rady 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    • SylwiaSM komentarz:

      Bardzo się cieszę, że smakuję i robi furorę 🙂
      A co do „oblepiania rąk”, to polecam je nasmarować niewielką ilością oleju – nic się nie będzie do nich kleić 🙂

      • Ewelina komentarz:

        Dziś piekłam pierwszy raz z Pani przepisu.
        Wyszedł piękny..Nie idzie dodać zdjęcia ale jest cudny.
        Wyrabiany w maszynie do pieczenia chleba (Lidl) przez 10 minut.
        Dziękuję za przepis.

        • SylwiaSM komentarz:

          Bardzo się cieszę!Mam nadzieję, że również smakował 😉
          Zdjęcie chętnie przygarnę na maila lub na facebooku/instagramie.
          Mam jeszcze jedną prośbę – żadna ze mnie Pani, więc następnym razem proszę pisać po prostu Sylwia 🙂
          Pozdrawiam!

          • Ewelina komentarz:

            To wyśle na fb zdjęcie.
            Tak smakuje bardzo na cały tydzień mieliśmy pieczywo bo ten pyszny chlebek i bułki upiekłam.
            Jutro kolejny raz piekę 🙂

            • SylwiaSM komentarz:

              Super! Dziękuję za zdjęcia. Dodam do galerii przy najbliższej okazji 🙂 Pozdrawiam!

  8. Julitka komentarz:

    Mam w domu tylko zwykłą mąkę, czy można tylko z takiej zrobić chlebek?

  9. Rena komentarz:

    Witam, kupiłam garnek okrągły, nieemaliowany, nie wiem co robię nie tak ale mój chleb jest płaski, jest dobrze wypieczony skórka chrupiąca, ale jak podnoszę pokrywkę przed końcem pieczenia to chleb wygląda jakby ktoś na nim siedział. piekłam już 3 razy i zawsze jest tak samo ;(

  10. Iwona komentarz:

    Witam!
    Przepis pewnie z tych łatwiejszych natomiast u mnie prawie po 2 godzinach pieczenia wyszła przepyszna chrupiąca skórka natomiast w środku chleb nie do pieczony…jaka moglaby być tego przyczyna??

    • SylwiaSM komentarz:

      Być może zbyt wysoka temperatura, która sprawiła, że skórka się od razu przypiekła, a środek się nie dopiekł. Każdy piekarnik piecze inaczej, być może Twój nieco zawyża.

    • the komentarz:

      za mało wilgoci.

  11. Tomek komentarz:

    Dzień dobry,
    Mam okrągły garnek 3,5L czy nie będzie za mały do tego przepisu?
    W jakim Pani piecze?
    Jak ustawić piekarnik? dół i góra czy tylko dół?
    Proszę o odp na te 3 pytanka,
    pozdrawiam serdecznie.

    • SylwiaSM komentarz:

      Witam! Myślę, że spokojnie wystarczy. 3,5 litrowy garnek rzymski to już kawał gara! Powiem szczerze, że nie pamiętam jakiej pojemności jest mój garnek, ale do największych nie należy.Co do ustawień piekarnika, to zawsze ustawiam góra-dół. I żadna ze mnie pani 🙂 Sylwia, po prostu! Pozdrawiam

  12. Alus komentarz:

    A jaki typ mąki żytniej. 720 czy 2000 razowa?

  13. Kasia komentarz:

    Piszę drugi raz, bo poprzedniego komentarza nie widzę. Upiekłam według wskazówek, jednak skórka od jest bardzo twarda, a nawet od góry przypalona. Co zrobić, żeby tak się nie działo? Garnek zamoczony, pokrywka zdjęta po 25 minutach, wszystko zgodnie z przepisem.

    • SylwiaSM komentarz:

      Witam. Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale byłam na urlopie.
      Niestety, innego komentarza od Ciebie nie dostałam.
      Co do chleba – napisałaś, że pokrywa zdjęta po 25 minutach, a powinnaś ją zdjąć na 25 minut PRZED końcem pieczenia. Jednak jeśli to była tylko pisemna pomyłka, to myślę, że w takim przypadku powinnaś zmniejszyć temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej. Sama wiem jak piekę u siebie, a jak u mamy.

      • Kasia komentarz:

        Tak, pomyliłam się. Dziękuję za odpowiedź. Następnym razem zmniejszę temperaturę i sprawdzę. Może to właśnie ta przyczyna 🙂

        • SylwiaSM komentarz:

          I koniecznie daj znać jak wyjdzie! 🙂

          • Kasia komentarz:

            Zrobiłam drugi raz i wyszedł cudowny. Trochę nawet za cudowny, bo gładki od góry 😉 Dziękuję za przepis 🙂

            • SylwiaSM komentarz:

              Super! Bardzo się cieszę 🙂 A co do gładkości, to ja właśnie lubię jak jest taki popękany, skórka mi bardziej smakuje hahah
              Pozdrawiam!

  14. Asia komentarz:

    Czy mogę zrobić taki chleb ale na zakwasie np. żytnim? Jak to wtedy zrobić i ile czego? Bo nie mogę jeść drożdży..

    • SylwiaSM komentarz:

      Niestety, ale nie pomogę. Nie piekę chlebów na zakwasie… Nie mam więc doświadczenia w tej kwestii.

    • Marcin komentarz:

      W gruncie rzeczy tak. Jeżeli masz poprawnie prowadzoną kulturę bakterii w zakwasie, to działaniem nie różni się praktycznie od drożdży. Pamiętaj, aby używać zakwasu dojrzałego i dokarmionego 🙂
      Pozdrawiam

  15. Lukasz komentarz:

    Hejka,

    Przykrywke też smarujemy oliwa?

    Jaki tryb piekarnika? Góra, dół czy oba?

    Dzięki ☺

    • SylwiaSM komentarz:

      Zależy jaki masz duży garnek. Ja smaruję, tak dla świętego spokoju, bo chlebek rośnie naprawdę ładnie.
      Jeśli jednak masz spory garnek rzymski, to nie trzeba smarować.

  16. moonia komentarz:

    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę chlebową?

    • SylwiaSM komentarz:

      Można ją zastąpić mąką pszenną typ 550.

      • jola komentarz:

        Już kilka razy upiekłam ten chleb w garnku rzymskim wg wskazówek. Najlepszy jaki do tej pory upieklam. Przewertowałam mnóstwo stron w poszukiwaniu przepisu i trafiłam na ten. Serdeczne podziękowania.

        • SylwiaSM komentarz:

          Niezmiernie miło mi to czytać! Bardzo się cieszę, że chlebek tak posmakował. Pozdrawiam serdecznie!

      • JolaB komentarz:

        Dzień dobry, kupiłam formę typu keksowa bez pokrywki. Czy uda mi się chleb? Mimo wszystko wsadziłam teraz do piekarnika, ale nie wiem czy dobrze?

        • SylwiaSM komentarz:

          Jasne, że tak. Tylko trzeba będzie zrobić z połowy porcji lub rozdzielić na dwie foremki.

  17. anet15 komentarz:

    czy zamiast drozdzy w proszku mozna uzyc swiezych?
    jesli tak to ile wtedy?

    • SylwiaSM komentarz:

      Oczywiście, że można. 7 gr drożdży suszonych to około 17 gr świeżych, z których wcześniej należy przygotować rozczyn. Jednak jest to ciężkie ciasto, więc radzę dodać nieco więcej, około 30gr.

  18. kandawa komentarz:

    sory że zawracam głowę ale czym powinnam się kierować przy zakupie garnka rzymskiego ? dziękuję za odpowiedź

  19. kandawa komentarz:

    Pani Sylwio – uwielbiam kuchnię orientalną – przesyconą aż do grzechu przyprawami – upss chyba mnie poniosło – ale po to jest inspiracja

  20. kandawa komentarz:

    no i szukam garnka rzymskiego – niestety na Allegro bo mieszkam na zadu…. – pozdrawiam gorąco

    • SylwiaSM komentarz:

      Jeśli mogę doradzić, to polecam naturalny, nieglazurowany. W przypadku pieczenia chleba wymaga on porządniejszego natłuszczenia i wysypania np. otrębami, ale smak jest dużo lepszy 🙂

  21. kandawa komentarz:

    o Jezu bolg ląduje w ulubionych – moje smaki – moje marzenia – gorąco pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *