Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

Oto mój chleb powszedni, który nigdy mi się nie znudzi. Z czterech rodzajów mąki, ulubionymi ziarnami i z wyjątkowo chrupiącą skórką. Wypiekam go w garnku rzymskim, który powiem szczerze – nie ma sobie równych jeśli chodzi o pieczenie chleba w warunkach domowych. To zasługa pary wodnej. Zapewne słyszeliście, że jeśli wypiekamy chleb w piekarniku, należy spryskać ścianki, położyć na spodzie naczynie z wodą lub kostki lodu – to wszystko po to, aby wytworzyła się para. Jeśli macie garnek rzymski te zabiegi są Wam niepotrzebne. Wystarczy (mało tego, zawsze należy to robić, niezależnie co w nim pichcicie) zamoczyć go w wodzie na około 30 minut. Podczas pieczenia woda, która nagromadziła się w ściankach naczynia paruje i to właśnie dzięki niej otrzymujemy pyszną i chrupiącą skórkę.

Przyznam, że nie lubię białego pieczywa. Zjem, ale nie z takim smakiem jak pełnoziarniste. O sklepowym chlebie to nawet nie wspomnę, bo nie ma w nim nic dobrego (ciemne pieczywo zamiast mąki pełnoziarnistej ma tylko zwykły barwnik, by wyglądało na zdrowe…).
Jeśli jeszcze nie piekliście chleba w domu, gorąco Was do tego zachęcam. No i jeśli możecie sobie pozwolić na wydatek rzędu 50-100 zł  (w zależności od wielkości), to pędźcie do sklepu po garnek rzymski – posłuży Wam nie tylko do wypieku chleba, ale i przygotowania zdrowego, beztłuszczowego obiadu z piekarnika.
Jeśli nie macie garnka rzymskiego, bez problemu upieczenie ten chlebek w naczyniu żaroodpornym lub w zwykłych, podłużnych foremkach.

chleb3a
Składniki na bochenek o wadze około 1400gr:
600 ml letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
150 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki chlebowej
1 opakowanie (7 gr) suchych drożdży
1,5 szklanki ulubionych ziaren (u mnie dynia, słonecznik, siemię lniane, chia)
oliwa + otręby do podsypania naczynia

Wszystkie mąki wymieszać. Dodać sól, cukier i drożdże. Wlać wodę, wymieszać i na końcu dodać oliwę. Wyrobić. Gdy ciasto już będzie odchodzić od miski, dosypać ziarna i ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić, ale nie dosypywać mąki. Wyrabiać przez około 12-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. [Ja ciasto wyrabiam w automacie do chleba, ustawiam 15-minutowy program „wyrabianie ciasta”, składniki dodaję w wyżej wymienionej kolejności].
Garnek rzymski (pokrywkę także) zalać wodą do 3/4 wysokości na około 30 minut. Po tym czasie wodę wylać, osuszyć ścianki ręcznikiem kuchennym, wysmarować oliwą i porządnie wysypać otrębami.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić. Następnie łapiąc za boki ciasta, wgniatać je lekko do środka – dzięki czemu chlebek pięknie popęka. Włożyć do garnka i wstawić do zimnego piekarnika, ustawionego na 200 stopni. Wierzch można posypać otrębami. Piec około 1 h 20  minut licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Na 25 minut przed końcem ściągnąć pokrywę garnka.

Smacznego!

chleb1

chleb2 chleb4

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

33 odpowiedzi na „Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

  1. Iwona mówi:

    Witam!
    Przepis pewnie z tych łatwiejszych natomiast u mnie prawie po 2 godzinach pieczenia wyszła przepyszna chrupiąca skórka natomiast w środku chleb nie do pieczony…jaka moglaby być tego przyczyna??

    • SylwiaSM mówi:

      Być może zbyt wysoka temperatura, która sprawiła, że skórka się od razu przypiekła, a środek się nie dopiekł. Każdy piekarnik piecze inaczej, być może Twój nieco zawyża.

  2. Tomek mówi:

    Dzień dobry,
    Mam okrągły garnek 3,5L czy nie będzie za mały do tego przepisu?
    W jakim Pani piecze?
    Jak ustawić piekarnik? dół i góra czy tylko dół?
    Proszę o odp na te 3 pytanka,
    pozdrawiam serdecznie.

    • SylwiaSM mówi:

      Witam! Myślę, że spokojnie wystarczy. 3,5 litrowy garnek rzymski to już kawał gara! Powiem szczerze, że nie pamiętam jakiej pojemności jest mój garnek, ale do największych nie należy.Co do ustawień piekarnika, to zawsze ustawiam góra-dół. I żadna ze mnie pani 🙂 Sylwia, po prostu! Pozdrawiam

  3. Alus mówi:

    A jaki typ mąki żytniej. 720 czy 2000 razowa?

  4. Kasia mówi:

    Piszę drugi raz, bo poprzedniego komentarza nie widzę. Upiekłam według wskazówek, jednak skórka od jest bardzo twarda, a nawet od góry przypalona. Co zrobić, żeby tak się nie działo? Garnek zamoczony, pokrywka zdjęta po 25 minutach, wszystko zgodnie z przepisem.

    • SylwiaSM mówi:

      Witam. Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale byłam na urlopie.
      Niestety, innego komentarza od Ciebie nie dostałam.
      Co do chleba – napisałaś, że pokrywa zdjęta po 25 minutach, a powinnaś ją zdjąć na 25 minut PRZED końcem pieczenia. Jednak jeśli to była tylko pisemna pomyłka, to myślę, że w takim przypadku powinnaś zmniejszyć temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej. Sama wiem jak piekę u siebie, a jak u mamy.

      • Kasia mówi:

        Tak, pomyliłam się. Dziękuję za odpowiedź. Następnym razem zmniejszę temperaturę i sprawdzę. Może to właśnie ta przyczyna 🙂

        • SylwiaSM mówi:

          I koniecznie daj znać jak wyjdzie! 🙂

          • Kasia mówi:

            Zrobiłam drugi raz i wyszedł cudowny. Trochę nawet za cudowny, bo gładki od góry 😉 Dziękuję za przepis 🙂

            • SylwiaSM mówi:

              Super! Bardzo się cieszę 🙂 A co do gładkości, to ja właśnie lubię jak jest taki popękany, skórka mi bardziej smakuje hahah
              Pozdrawiam!

  5. Asia mówi:

    Czy mogę zrobić taki chleb ale na zakwasie np. żytnim? Jak to wtedy zrobić i ile czego? Bo nie mogę jeść drożdży..

    • SylwiaSM mówi:

      Niestety, ale nie pomogę. Nie piekę chlebów na zakwasie… Nie mam więc doświadczenia w tej kwestii.

    • Marcin mówi:

      W gruncie rzeczy tak. Jeżeli masz poprawnie prowadzoną kulturę bakterii w zakwasie, to działaniem nie różni się praktycznie od drożdży. Pamiętaj, aby używać zakwasu dojrzałego i dokarmionego 🙂
      Pozdrawiam

  6. Lukasz mówi:

    Hejka,

    Przykrywke też smarujemy oliwa?

    Jaki tryb piekarnika? Góra, dół czy oba?

    Dzięki ☺

    • SylwiaSM mówi:

      Zależy jaki masz duży garnek. Ja smaruję, tak dla świętego spokoju, bo chlebek rośnie naprawdę ładnie.
      Jeśli jednak masz spory garnek rzymski, to nie trzeba smarować.

  7. moonia mówi:

    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę chlebową?

    • SylwiaSM mówi:

      Można ją zastąpić mąką pszenną typ 550.

      • jola mówi:

        Już kilka razy upiekłam ten chleb w garnku rzymskim wg wskazówek. Najlepszy jaki do tej pory upieklam. Przewertowałam mnóstwo stron w poszukiwaniu przepisu i trafiłam na ten. Serdeczne podziękowania.

        • SylwiaSM mówi:

          Niezmiernie miło mi to czytać! Bardzo się cieszę, że chlebek tak posmakował. Pozdrawiam serdecznie!

      • JolaB mówi:

        Dzień dobry, kupiłam formę typu keksowa bez pokrywki. Czy uda mi się chleb? Mimo wszystko wsadziłam teraz do piekarnika, ale nie wiem czy dobrze?

        • SylwiaSM mówi:

          Jasne, że tak. Tylko trzeba będzie zrobić z połowy porcji lub rozdzielić na dwie foremki.

  8. anet15 mówi:

    czy zamiast drozdzy w proszku mozna uzyc swiezych?
    jesli tak to ile wtedy?

    • SylwiaSM mówi:

      Oczywiście, że można. 7 gr drożdży suszonych to około 17 gr świeżych, z których wcześniej należy przygotować rozczyn. Jednak jest to ciężkie ciasto, więc radzę dodać nieco więcej, około 30gr.

  9. kandawa mówi:

    sory że zawracam głowę ale czym powinnam się kierować przy zakupie garnka rzymskiego ? dziękuję za odpowiedź

  10. kandawa mówi:

    Pani Sylwio – uwielbiam kuchnię orientalną – przesyconą aż do grzechu przyprawami – upss chyba mnie poniosło – ale po to jest inspiracja

  11. kandawa mówi:

    no i szukam garnka rzymskiego – niestety na Allegro bo mieszkam na zadu…. – pozdrawiam gorąco

    • SylwiaSM mówi:

      Jeśli mogę doradzić, to polecam naturalny, nieglazurowany. W przypadku pieczenia chleba wymaga on porządniejszego natłuszczenia i wysypania np. otrębami, ale smak jest dużo lepszy 🙂

  12. kandawa mówi:

    o Jezu bolg ląduje w ulubionych – moje smaki – moje marzenia – gorąco pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *