Jeden z najpopularniejszych, najszybszych i najtańszych obiadów marokańskich. Niektórzy przygotowują to danie bez mięsa – smakuje równie dobrze. Co do samego szybkowaru, to w Maroku jest on popularny niemalże tak samo jak tajine. Większość z tych „nowoczesnych” gospodyń, na co dzień używa do gotowania właśnie szybkowaru, po czym przekłada gotową potrawę do tajine i chwali się przed rodziną (lub na youtube), że przyrządziła tajine. No cóż… to takie oszukiwanie samego siebie ;). Jednak sam szybkowar w domu musi być – mało tego – jest on często jedynym garnkiem, które gospodynie posiadają w swoich szafkach kuchennych.
Danie można przygotować w zwykłym garnku, jednak należy uważać, żeby ziemniaki się zbytnio nie rozpadły.
Składniki:
2 udka z kurczaka (podudzia i udźce osobno)
1 duża cebula
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy
2 duże marchewki
5 dużych ziemniaków
1 papryczka pfefferoni
1/2 szklanki zielonych oliwek
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3/4 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
około 400 ml wody
Na rozgrzanej oliwie lekko zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać pokrojonego pomidora. Następnie dodać mięso (u mnie bez skóry) i chwileczkę podsmażyć. Wsypać przyprawy, dolać pół szklanki ciepłej wody i gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 5 minut (w zwykłym garnku około 10 minut).
W międzyczasie obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić wzdłuż na cztery, a marchewkę w niewielkie słupki. Dodać do mięsa łącznie z oliwkami i papryczką. Dolać resztę gorącej wody (należy dodać tyle, aby nie opłynęła warzyw). Zamknąć szybkowar na kolejne 10 minut, a zwykły garnek na około 20-25. Otworzyć, skosztować i ewentualnie doprawić. Ostatnie 5-8 minut gotować bez przykrycia, by zredukować sos.
Smacznego!
Proste, zdrowe,szybkie i smaczneeeeeeeee, cóż tu więcej pisac 🙂
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam!
no to mamy dzisiaj obiad;) ciekawy przepis;)
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Mogłby polecic mi dobry szybkowar? Zastanawiam sie nad zakupem tego z morphy richards, co o nim myslisz? 🙂
Szczerze mówiąc nie widziałam go na żywo, więc ciężko mi powiedzieć. Dla mnie w szybkowarze liczy się przede wszystkim bezpieczeństwo – musi mieć porządne zabezpieczenia i … grube dno 🙂 No i oczywiście z nierdzewki. Mój szybkowar nie jest jakieś znanej firmy, kupiłam go na allegro za około 250 zł i jestem bardzo zadowolona.