Marokańskie ciasteczka ptasie języczki

Dzisiaj zaproszę Was na marokańskie ciastka. Będzie pysznie, kalorycznie i … lepko od miodu, czyli tradycyjnie po marokańsku. Chodźcie na marokańskie ptasie języczki!
Te ciasteczka to klasyk nie tylko podczas Ramadanu, choć wtedy są chyba najpopularniejsze. Robione na zwykłej mące, z garstką aromatycznych przypraw. W smaku przypominają trochę chebakię (klik po przepis), choć brak w nich mielonych migdałów i sezamu. Są dość proste w przygotowaniu i każdy, nawet osoba niezbyt zaprawiona w kuchennych bojach powinna sobie z nimi poradzić.
Te warstwy zawsze wzbudzają zachwyt i pytania „jak się je robi?”. Odpowiedź jest zawsze ta sama – bardzo prosto, o czym się zaraz sami przekonacie. Pamiętajcie jednak o tym, że im cieniej rozwałkujecie swoje ciasto, tym ładniejsze ciasteczka Wam wyjdą.
A jeśli podobają się Wam takie warstwowe ciasteczka, to zerknijcie na rghaif (klik). Przepis jest praktycznie ten sam,  różnią się jednak sposobem przygotowania i przyprawami. Polecam bardzo!

Marokańskie ciasteczka ptasie języczki – przepis:

kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, przepisy na ramadan, ramadanowe ciastka, ciasteczka smażone, karnawał przepisy, kuchnia arabska, arabskie ciastka

Składniki:
600 g mąki pszennej
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
100 g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego anyżu
1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml wody z kwiatu pomarańczy
200 ml letniej wody

dodatkowo:
olej do smażenia
miód (polecam wymieszany z kilkoma łyżkami wody z kwiatu pomarańczy)
sezam
maizena do podsypywania
mąka z wodą do sklejania ciasta

Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Wymieszać, dolać roztopione i przestudzone masło, wodę oraz wodę kwiatową. Zagnieść gładkie, miękkie i nieklejące się ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do odpoczynku na minimum 30 minut.
Ciasto podzielić na 12 – 15 równych części (w zależności od wielkości patelni, na której rozwałkowane placki będą podpiekane). Z każdej uformować kulkę. Następnie każdą z nich rozwałkować na nieduży placek, wierzch porządnie posypać maizeną i ułożyć jeden na drugim. Takie podsypywanie zapobiega sklejaniu się ciasta podczas wałkowania kilku placków jednoczenie, co znacznie ułatwia i skraca pracę. Przykryć folią na około 10 minut.

W międzyczasie nagrzać patelnię z grubym dnem.
Pierwsze 4-5 placków bardzo cienko rozwałkować (jednocześnie). Następnie, lekko otrzepując z nadmiaru maizeny, kłaść pojedynczo na rozgrzaną patelnię i podpiekać po około minucie z każdej strony. Ciasto ma się tylko lekko podpiec – nie powinno się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i przykryć ściereczką. Czynności powtórzyć z pozostałymi plackami.
Przygotować „klej” do sklejania ciasta. 3-4 łyżki wody wymieszać z mąką w takiej ilości, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Przestudzone placki zwinąć w rulon lekko go spłaszczając. Końcówkę należy posmarować „klejem”, docisnąć i ułożyć sklejeniem w dół.
Na głębokiej patelni podgrzać olej. Powinno być go tyle, by ciasteczka mogły w nim swobodnie pływać.

kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, przepisy na ramadan, ramadanowe ciastka, ciasteczka smażone, karnawał przepisy, kuchnia arabska, arabskie ciastka
Przy pomocy nożyczek kuchennych pociąć ukośne ciasteczka. Smażyć na gorącym oleju do lekkiego zrumienia. Wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączyć z nadmiaru oleju i przekładać od razu do podgrzanego miodu. Po chwili przełożyć na sitko. Posypać sezamem i gotowe!

Smacznego!

kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, przepisy na ramadan, ramadanowe ciastka, ciasteczka smażone, karnawał przepisy, kuchnia arabska, arabskie ciastka kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, przepisy na ramadan, ramadanowe ciastka, ciasteczka smażone, karnawał przepisy, kuchnia arabska, arabskie ciastka kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, przepisy na ramadan, ramadanowe ciastka, ciasteczka smażone, karnawał przepisy, kuchnia arabska, arabskie ciastka

 

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *