Jeszcze chwilka i już znikną z bazarków… Będę tęsknić i czekać do następnego sezonu, ale póki jeszcze są, trzeba korzystać!
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybciutką szparagową niby-pizzę z ciasta francuskiego z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Łatwa, szybka no i smakowicie wygląda (a jeszcze lepiej smakuje :)). Idealna przekąska w sam raz dla niezapowiedzianych gości :).
Składniki (1 porcja + kilka szparagów zawiniętych w resztki ciasta):
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka zielonych szparagów
1/2 kulki mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
żółtko do posmarowania
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Szparagi wymyć, odciąć zdrewniałe końcówki, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa krążki. Przy wycinaniu większego posłużył mi talerzyk śniadaniowy i nóż, zaś przy mniejszym ring do deserów.
Na środku większego krążka układamy mozzarellę. Kładziemy szparagi i przykrywamy mniejszym krążkiem. W miejsca pomiędzy szparagami dajemy połówki pomidorków i lekko dociskamy. Smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy około 20 min.
* W resztki cista pozawijałam szparagi – smakowały równie dobrze :).
Smacznego!